Срна звала Прилепина да га приупита за орден

Руски писац Захар Прилепин изјавио је Срни да ће с поносом и заједно са свим својим војним медаљама носити Орден Његоша првог реда, који му је додијелио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

уторак, 16 октобра, 2018 / 12:50

"Природно је да ћу бити поносан и једва чекам да ми Орден буде уручен да се са њим сликам", истакао је Прилепин.

Он је нагласио да међу Србима има много пријатеља, међу којима се посебно истиче редитељ свјетске славе Емир Кустурица, човјек са којим се дружи, којег, како каже, обожава и сматра за једног од најбољих људи на земљи.

Прилепин каже да је много пута био у Србији, да су све његове књиге преведене на српски језик и да има много пријатеља међу Србима.

"Грлим све српске рођаке", поручио је Прилепин у изјави за Срну.

Прилепину је у августу био забрањен улазак у БиХ, уз образложење да "представља пријетњу за безбједност и међународне односе". Руски писац требало је тада да разговара са студентима у Народној универзитетској библиотеци у Бањалуци.

Предсједник Додик оцијенио је срамном такву одлуку са нивоа БиХ, недопустивом и упереном против Српске, те поручио да ће, након преузимања позиције српског члана Предсједништва БиХ смијенити све Србе који су били одговорни за доношење тог рјешења.

Он је додао да без сагласности српске стране такви "спискови непожељних лица" не могу постојати, те изразио увјерење да ће то питање ускоро бити ријешено.

Предсједник Српске донио је у августу Указ о додјели одликовања Орден Његоша првог реда Захару Прилепину за признати рад и заслуге у културном и духовном развоју, као и за посебне заслуге на пољу јавне дјелатности којима се доприноси јачању пријатељских односа између Руске Федерације и Републике Српске.

А онда су, успут, зовнули и Мектића…

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да нема никаквих додатних информација у вези са ускраћивањем права на улазак у БиХ руском писцу Захару Прилепину и да није надлежан да преиспитује одлуке Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/.
На питање Срне да ли је тражио додатне инфомације у вези са овим случајем и да ли је познато по чијем налогу је забрањен улазак руском писцу у БиХ, Мектић је одговорио да је наредбу донијела ОБА и да је ово "испричана прича више пута".

"Нисам био у то укључен, као ни ресорно министарство. Тамо пише по налогу ОБА и не знам шта бих могао више о томе рећи. Нисам тражио додатне информације, зато што нисам надлежан да преиспитујем њихове одлуке", навео је Мектић.

Министар иностарних послова БиХ Игор Црнадак данас није одговарао на позив Срне.

Руском писцу Захару Прилепину 23. августа је забрањен улазак у БиХ, наводно, из безбједносних разлога. Прилепин је требало да учествује на књижевној вечери у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

У образложењу рјешења о забрани уласка у БиХ руском писцу, које је у посједу Срне, наводи се да његово присуство на територији БиХ "представља пријетњу безбједности БиХ, јавном поретку или међународним односима БиХ". Ову наредбу донијела је ОБА 26. марта.

Прилепин је савремени руски писац, а његове књиге укључене су у програм руских хуманистичких факултета.

Предсједник Српске Милорад Додик донио је у августу указ о додјели одликовања Орден Његоша првог реда Захару Прилепину за признати рад и заслуге у културном и духовном развоју, као и за посебне заслуге у јавној дјелатности, којима се доприноси јачању пријатељских односа Руске Федерације и Републике Српске.