Шри Ланка одбацила позиве за прекид офанзиве

КОЛОМБО – Влада Шри Ланке одбацила је данас међународне позиве за обуставу рата против Тамилских тигрова, неколико часова након што је Савјет безбједности УН апеловао да се поштеде животи цивила. "Нећемо подлећи међународном притиску да прекинемо офанзиву", изјавио је новинарима министар за медије Лакшман Јапа Абејавардена. Савјет безбједности УН апеловао је да Влада и побуњеници […]

четвртак, мај 14, 2009 / 09:40

КОЛОМБО – Влада Шри Ланке одбацила је данас међународне позиве за обуставу рата против Тамилских тигрова, неколико часова након што је Савјет безбједности УН апеловао да се поштеде животи цивила.

"Нећемо подлећи међународном притиску да прекинемо офанзиву", изјавио је новинарима министар за медије Лакшман Јапа Абејавардена.

Савјет безбједности УН апеловао је да Влада и побуњеници "осигурају безбједност цивила" и "поштују своје обавезе у складу са међународним хуманитарним законом".

"Ми немамо проблем с тиме. Не користимо тешко наоружање. То смо одлучили као Влада и не можемо да повређујемо сопствени народ у својој земљи", рекао је министар.

Он је додао да није поштено што је Шри Ланка изложена захтјевима за обуставу борби и неограничен улазак хуманитарних радника у сјеверни до земље.

"То није могуће. Не можемо да им гарантујемо безбједност. Чак је и Међународном комитету Црвеног крста тешко да испоручи храну у тај регион", рекао је министар за медије.

Влада Шри Ланке тврди да је надомак побједе у рату против Тамилских тигрова, који су опкољени на површини од само четири квадратна километра на сјевероисточној обали земље.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *