Средоје Новић има нова сазнања поводом Мехтића

Бивши директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Средоје Новић демантовао је тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића у којима се наводи да је Сипа извршила претрес 10 полицијских станица, четири општине и двије мјесне заједнице у Републици Српској за вријеме када је он био на челу Сипе. "Одлучно демантујем да је Сипа тада […]

субота, 12 децембра, 2015 / 23:55

Бивши директор Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ Средоје Новић демантовао је тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића у којима се наводи да је Сипа извршила претрес 10 полицијских станица, четири општине и двије мјесне заједнице у Републици Српској за вријеме када је он био на челу Сипе.

"Одлучно демантујем да је Сипа тада уопште учествовала у таквим активностима, али је Сфор рјешавао нека питања много раније него што је Сипа постојала", рекао је Новић вечерас за Радио-телевизију Републике Српске /РТРС/.

Новић каже да се то није могло десити, јер Сипа тада уопште није имала Специјалну јединицу, подсјетивши да је Мектићу добро познато када је Специјална јединица Сипе основана, јер је он тада био замјеник министар безбједности БиХ.

Новић је рекао да се још у то вријеме предосјећало да постоји опасност од међуполицијског сукоба, због чега је Сипа са тадашњим тужиоцем БиХ Маринком Јурчевићем и свим министрима унутрашњих послова у БиХ и кантона потписала споразум који је јасно дефинисао начин координације и сарадње.

"Мислим да је касније дошло до значајног усавршавања тог споразума у смислу његове даље дораде, јер ових дана слушам да постоји некакав споразум о међуполицијској сарадњи, али га нико није показао", истакао је он.

Новић је подсјетио да је тај споразум садржавао међуполицијску сарадњу у откривању и спречавању свих облика криминала, посебно ратних злочина, те да ниједна полицијска агенција не треба да улази у другу полицијску агенцију да би вршила претресе и хапсила полицијске службенике било чије, без знања и подршке полицијских структура на које се то односи.

"То практично значи, ако је требало вршити претрес у некој полицијској станици и пронаћи предмете неког кривичног дјела, да се то мора урадити уз знање и договор са старјешинама у тим полицијским агенцијама", појаснио је Новић.

Новић је закључио да ће недавни упад Сипе и претрес Полицијске станице у Новом Граду имати своје реперкусије на даље односе унутар полицијских агенција у БиХ.