Шредер: Русија крши право, као што смо ми против Србије

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да оно што се дешава на Криму јесте кршење међународног права и признао да је и напад НАТО на Србију 1999. године био, такође, кршење међународног права. Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да оно што се дешава на Криму јесте кршење међународног права и признао да […]

понедељак, март 10, 2014 / 08:30

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да оно што се дешава на Криму јесте кршење међународног права и признао да је и напад НАТО на Србију 1999. године био, такође, кршење међународног права.

Бивши њемачки канцелар Герхард Шредер изјавио је да оно што се дешава на Криму јесте кршење међународног права и признао да је и напад НАТО на Србију 1999. године био, такође, кршење међународног права.

“Оно што се догађа на Криму је кршење међународног права”, рекао је Шредер у Хамбургу на једном скупу недељника “Цајт”, не желећи притом да критикује руског предсједника Владимира Путина.

Шредер је, међутим, рекао да је он као њемачки канцелар у југословенском конфликту кршио међународно право.

“Тамо смо ми послали наше авионе на Србију и заједно са НАТО снагама бомбардовали једну суверену државу, а да при том није постојала одлука Савјета безбједноснти УН…”, рекао је Шредер и нагласио да је он зато опрезан са “подизањем кажипрста” и да се у оба случаја формално ради о повреди Повеље УН.

Шредер је показао скепсу, када су у питању мотиви бившег шефа украјинске владе Јулије Тимошенко и, указујући да се не зна какве материјалне интересе она има, упозорио на постоји опасност да новчана помоћ, за коју се он залаже, оде погрешним каналима.

У украјинској кризи Шредер је поново критиковао Европску унију и рекао да вођство Европске комисије није схватило да је Украјина једна културолошкси подијељена земља.

“Питам се да ли је било исправно једну културолошки подељену земљу, као што је Украјина, ставити пред алтернативу – споразум о асоцијацији са ЕУ или царинска унија са Русијом”, рекао је Шредер.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *