Среће и игара: АЛПИС тужио државу Уставном суду Српске

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу РС (АЛПИС) овим путем обавјештава јавност да су, због неуставних измјена у Закону о играма на срећу РС донесеним 12. марта ове године, компаније чланице АЛПИС биле приморане да предају иницијативе за оцјену уставности Уставном суду РС.

недеља, 6 октобра, 2019 / 12:29

Учињено је то због одредаба новог Закона о играма на срећу којим је Устав Републике Српске прекршен више од 11 пута.

Такође, били смо приморани да се обратимо путем Захтјева Kонкуренцијском вијећу БиХ и да поднесемо неколико тужби надлежним судовима у РС и БиХ за накнаду штете, која по нама износи више од 300 милиона КМ.

Између осталог, у њима смо тражили да се ван снаге ставе одредбе закона које су легализовале малољетничко коцкање, створиле неравноправност привредних субјеката на тржишту игара на срећу у РС и омогућиле нетранспарентан начин доношења закона који је у супротнисти са највишим актом Скупштине РС.

Такође, покренути су поступци пред надлежним органима за испитивање законитости спроведеног поступка Јавног позива за избор стратешког партнера Лутрије РС због кршења одредаба Закона о концесијама РС, Директиве ЕУ 2014/24 о тендерима и јавним набавкама, Закона о јавним набавкама БиХ и тендерима.

У припреми су и нове тужбе и иницијативе, да бисмо заштитили пословање легалних приређивача игара на срећу, као и малољетнике, којима је нови Закон омогућио да упражњавају коцкање у угоститељским објектима, чим је отворен пут зависности малољетника о коцкању, чему се све чланице АЛПИС-а оштро противе. Подсјећамо, АЛПИС успјешно сарађује са УКЦ Бања Лука како бисмо спријечили било какву појаву зависности од клађења, а у пословној политици чланица АЛПИС-а стриктно је наведено да је малољетницима приступ у просторије легалних приређивача игара на срећу изричито забрањен.

У прилогу вам шаљемо и неколико фотографија на којима се виде малољетници који у угоститељским објектима упражњавају игре на срећу.

АЛПИС