Сребренка Голић у одбрани Гранд трејда од Уставног суда Српске

У ауторском тексту Сребренке Голић увиђамо како Гранд Трејд није само контроверзни пословни пројекат, чији носилац је ишао на издржавање затворске казне, већ да се не може написати ни азбуком.

уторак, 6 марта, 2018 / 17:10

Не улазећи детаљније у коментар пројекта, чији резултат је зграда која није изграђена онако како је писало на табли на којој је био истакнут број грађевинске дозволе, обратићемо министарки пажњу чисто на правопис.

Министарко Голић, исправно, или бар исправније, јесте писати Бања Лука. Но, ако припадате школи оних који кажу да може и састављено, онда сигурно не може обоје у истом тексту. А овдје је то случај. И не само то, министарко, већ то чините и у истој реченици.

Даље, у називу Гранд трејд пишете оба саставка великим словом, што у случају "Првог крајишког корпуса" уз вашем сопственом тексту, само вам указује да такво биљежење наслова није по српском правопису. Но, очигледно се ви руководите страним правописима, као што наши бизМисмени не могу дати предузећу име на српском језику. А редом су "велики Срби". Гранд трејд вама свима сигурно боље звучи од "Велика трговина"? Ко је још видио српским језиком се звати у Републици Српској?

Но, вама и остатку наше политичке касте (на оба нивоа власти) правопис и српски језик није уопште битан, па ће се ово брукање наставити, јер сте вјероватно у стању свијести да уколико направите неку грешу у правопису више пута, направићете зачас скупштинску већину која ће поништити правопис. До сљедеће потребе.

А сад иде министаркин текст у пунини своје чари:

Врховни суд и Велика трговина – јесу правни нонсенс

Пресуде којим се поништавају локацијски услови и грађевинска дозвола, које Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију издало за пословни објекат на углу улица Вука Караџића и Првог крајишког корпуса, у власништву "Grand Trade "д.о.о. Бањалука, донесено је на основу мишљења судија Врховног суда, а не на основу закона којим се уређује ова област!

Нема мјеста ликовању појединих медија, јер спорна пресуда Врховног суда и изнуђена пресуда Окружног суда у Бања Луци која је услиједила, не могу ништа промјенити, с обзиром да је инвеститор "Grand Trade" д.о.о Бања Лука предметне објекте изградио на законит начин, у складу са правоснажним грађевинским дозволама, чија правоснажност је од 2014. године неколико пута потврђена на Окружном суду.

Врховни суд Републике Српске је, у поступку ревизије пресуда Окружног суда Бања Лука, дакле као ванредно правно средство, у неколико наврата поништавао пресуде Окружног суда у Бањалуци у овом предмету. Окружни суд је сваки пут, водећи се искључиво законом, потврђивао локацијскe условe и грађевинске дозволе које је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију издало за наведени објекат. У посљедњој пресуди, која је изазвала неоправдано ликовање појединих медија, Врховни суд Републике Српске истиче наводне процесне недостатке, односно тврди да сусједима инвеститора, Вулић Жељку и Вулић Бранку, није било омогућено учешће у поступку издавања оспорених локацијских услова, што је правни нонсенс!

Наиме, локацијски услови су технички документ који је, у овом случају, донесен на основу важећег регулационог плана, тако да је став поступајућег судије Врховног суда по којем је у поступку израде овог документа неопходно саслушање странке, и позивање на "судску праксу", у супротности са законским одредбама системског Закона о уређењу простора и грађењу. У осталом, у пресуди Окружног суда у Бањалуци број: 11 0 У 012053 17 У 2, из маја 2017. године којим је одбијена тужба браће Вулић и потврђена грађевинска дозвола коју је издало Министарство, тада поступајући судија поставља суштинскои питање: да ли су локацијски услови акт прописан Законом, или су оно што тврди Врховни суд Републике Српске?

Ово је само очит примјер како се поједине судије Врховног суда издижу изнад правног система Републике Српске и суде по некаквим својим "правним схватањима и судској пракси", што није законито и допуштено, поготово не за питања која су обрађена законским одредбама. Управо због тога, Министарство ће се обратити Дисциплинском вијећу Високог судског и тужилачког савјета и затражити њихов став о овом питању.

Поступајући по пресуди Окружног суда у Бања Луци којом су, након пресуде Врховног суда којом је поништена ранија пресуда Окружног суда у Бања Луци, поништени локацијски услови, ово министарство ће поново, по трећи пут у том поступку, заказати усмену расправу и позвати Вулиће и инвеститора објекта и дати им још једну могућност да се изјасне у поступку локацијских услова, а што је судија Врховног суда занемарио и није уважио као доказ који му је достављен у спису.

Након саслушања, Министарство ће поново одлучивати о захтјеву инвеститора "Grand Trade" д.о.о. Бања Лука за издавање локацијских услова за изградњу комплетног комплекса на предметном локалитету, а након тога и о захтјеву за издавање грађевинске дозволе, коју је Окружни суд поништио за дио објекта, као правне посљедице поништавања локацијских услова.

М И Н И С Т А Р

Сребренка Голић

У међувремену, док смо се изборили са правописним грешкама и грешкама у размишљању, из владе је стигло и отворено писмо упућено БНТВ, али као што то обично бива са насловима из Владе РС – латиницом. Нама не пада напамет да прекуцавамо ПДФ, нити да мијењамо изворно писмо министарства.

Otvoreno pismo ministra Golić RTV BN

Даље, колико је ова тема битна Сребренки Голић, јавности је, преко Бироа за информисање, упутила још један ауторски текст, који нећемо посебно правописно исправљати, већ као и све што преносимо – пренијети у цјелости.

НЕДЕЉКО ГЛАМОЧАК ПРИЗИВА ПРАВНИ ХАОС

Данашња прес конфренција посланика СДС у Народној скупштини РС Недељка Гламочака представља наставак праксе ове партије да се, зарад ситних дневнополитичких поена, поиграва са судбинама људи. Тужно је и јадно да високи функционер СДС злоупотребљава породицу Вулић у своју и корист своје партије. Начин комуникације господина Гламочака је непримјерен и нема сврхе да му се објашњава шта тачно написано у изјави министра Сребренке Голић, кад је очигледно да он то не жели да разумије. Слободно судијско увјерење, које Гламочак глорификује, је спорна ствар и у спорту, а камо ли у правосуђу, а он би као правник и, што је трагичније, као представник законодавне власти, требало да инсистира да се пресуде доносе на основу закона, а не увјерења или дискутабилне судске праксе.

Министар Голић није коментарисала пресуде, већ је поступала по њима, све док поједини портали нису објавили дијелове пресуда, не објављујући да се ради о поништавању одобрења из формалних, а не суштинских разлога.

Бестидно је да господин Гламочак тврди да министар Голић пријети породици Вулић, јер то ни једном једином ријечју у изјави није учињено, као и што је врхунац манипулације што он, као народни посланик и правник, из ситношићарџијских разлога, не жели рећи да је су локацијски услови поништени због процесног недостатка, односно, Окружни суд је својом пресудом наложио да се спроведе усмена расправа и саслушају странке у поступку. Министарство је већ поступило по овој пресуди и позвало странке да се по трећи пут изјасне у овом поступку, због тога што судско вијеће Врховног суда, поступајући по "слободном судијском увјерењу", апсолутно занемарило записнике са претходна два саслушања. Овакво поступање, ма шта Недељко Гламочак мислио о томе, даје Министарству за право да се обрати Високом судском и тужилачком савјету и то не може представљати притисак на судску власт.

Уосталом, уколико га толико иритира сваки потез који долази из актуелне Владе, позивамо господина Гламочака нека пита своје страначке колеге који у општинама у којима је СДС на власти, и са којима Министарство врло професионално сарађује, како рјешавају захтјеве за издавање локацијских услова и грђевинских дозвола инвеститорима који су власници земље и које се доносе на основу важећег регулационог плана. Он би требало да зна да је ова материја прописана Законом о уређењу простора и да не може зависити од слободног судијског увјерења. Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију у процесу доношења одлука и рјешења из своје надлежности руководи се искључиво законима Републике Српске, а не страначком или било ком другом припадношћу инвеститора или странака у поступку.

Охрабрујући судије да одлучују по слободном судијском увјерењу, СДС и народни посланик Гламочак дерогирају правни систем и призивају правни хаос, у којем се, очигледно, најбоље сналазе.

М И Н И С Т А Р

Сребренка Голић4 КОМЕНТАРА

 1. @clanovi ‘sirokopojasne redakcije’ (https://frontal.rs/impresum/)

  svratih poslije par godina da pohvalim jedan analiticki tekst na portalu, pa reko’ da pogledam sta jos ima od zanimljivih tekstova… i ima nekih zanimljivih tekstova i analiza. medjutim, paznju mi je privukao ovaj tekst iz kojeg se moze vidjeti sva promasenost i bijeda vaseg pristupa odbrani cirilice.

  davno je bilo kada sam ostavljao komentare na ovom portalu, u kojima sam pokusavao objasniti svoj licni stav prema pitanju odbrane cirilice na nacin na koji to redakcija radi… generalno, mislim da je vazno da se cirilica kao pismo ocuva, ali sam protiv nametanja, prozivanja, kaznjavanja i sl. onih koji ne zele da koriste cirilicu… ukoliko zelimo da stvaramo slobodno drustvo mislecih osoba, a ne poslusnike, bez obzira ko namece ‘norme’.

  i tada sam insistirao na stavu da je sadrzaj (kritika/analitika) vazniji od forme (cirilica) u nekom clanku, ali je ocito da to nije imalo nikakvog vidljivog efekta (usput, nisam ni ocekivao). a ovaj clanak bi morao, cini mi se, biti sjajan primjer trijumfa forme nad sadrzajem…

  ova tema je veoma aktuelna i kompleksna, jer se poslije vise godina borbe porodice Vulic (nasilja vlasi nad pojedincem) i gradjana desile presude, koje ponistavaju osnovni dokument za gradnju objekta o kojem ste do 2013. intenzivno pisali, ministarka napada sudove i medije, a vi ‘analizirate’ da li se Banjaluka pise zajedno ili odvojeno, da li se nazivi na engleskom prevode ili zadrzavaju u izvornom obliku…

  mozda ja samo ne razumijem, ali se nadam da ce ovakva vasa borba za stvarne vrijednosti i bolje sutra na ovim prostorima biti adekvatno prepoznata od strane potomaka, na koje se pozivate u impresumu… jer bi vas preci sigurno podrzali, uprkos neshvatanju sta je to ‘sirokopojasna mreza’.