Сребренка Голић примила шведску амбасадорку без и једног латиничења

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, разговарала је данас, 02.02.2022. године у свом кабинету, са амбасадорком Шведске у БиХ Јоханом Стромквист (Johannа Strömquist) и Евом Гибсон Смедберг (Eva Gibson Smedberg), савјетницом и директорицом Одјела развојне сарадње у Амбасади Шведске.

среда, 2 фебруара, 2022 / 20:54

Представнице Шведске су, на молбу министра Голић, обећале да ће сагледати могућност да се у оквиру пројекта Зелени економски развој, који финансира Шведска развоја агенција СИДА, субвенционише  замјена индивидуалних ложишта  на фосилна горива пећима на пелет за најугроженије становнике у  најзагађенијим дијеловима једне општине/града у Српској.  Реализацији овог пилот-пројекта би претходила израда студије загађености и социјалне карте у општини/граду по избору земље донатора.

Министар Сребренка Голић је инсистирала да управљање базама за прикупљање и обраду података о квалитету ваздуха, чију надоградњу финансира Шведска, и даље остане на ентитетском нивоу, односно да њима управљају ентитетски хидрометеоролошки заводи, а да се Министарству за спољну трговину и економске односе омогући несметан приступ овим подацима ради испуњавања обавеза извјештавања према међународним институцијама.

На састанку се разговарало и о Стратегији за заштиту животне средине, чију израду финансира Влада Шведске, а носилац израде је Штокхолмски институт за животну средину. Министар Голић је изразила увјерење да ће Стратегија за заштиту животне средине Републике Српске бити усвојена до средине године, а да би овај стратешки документ, по принципу механизма координације, могао бити усвојен на свим нивоима власти најкасније до октобра ове године.

Амбасадорка Стромквист истакла је да је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске увијек било искрен и коректан партнер Краљевини Шведској у реализацији заједничких пројеката, не само на територији Републике Српске него и цијеле БиХ.

Министар Голић се захвалила на ангажовању и помоћи Амбасаде Шведске у БиХ и истакла да је сарадња коју Министарство, али и све институције Српске имају са амбасадом Шведске на највишем нивоу.