Сребреница: Несумњив злочин упитних размјера

БЕОГРАД – Књигом "Сребреница свједочи и оптужује" ратни командант 28. дивизије Армије БиХ Насер Орић потврио је да се манипулисало бројем жртава сребреничког злочина, пише београдска "Политика". Овај лист наводи да је Орић у књизи навео имена бораца који су сахрањени у Меморијалном центру Поточари, иако су они погинули у борбама 1992. и 1993. године, […]

субота, фебруар 12, 2011 / 10:55

БЕОГРАД – Књигом "Сребреница свједочи и оптужује" ратни командант 28. дивизије Армије БиХ Насер Орић потврио је да се манипулисало бројем жртава сребреничког злочина, пише београдска "Политика".

Овај лист наводи да је Орић у књизи навео имена бораца који су сахрањени у Меморијалном центру Поточари, иако су они погинули у борбама 1992. и 1993. године, додајући да су у Поточарима, иако нису жртве геноцида, сахрањени Реџо Турковић, Јусо Сиручић и Елвир Алић.

Вршилац дужности директора Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић рекао је за "Политику" да је ово наставак одмотавања клупка обмана када је ријеч о размјерама злочина који су, без икакве сумње, над Боњшацима починиле војне и полицијске јединице Републике Српске /РС/ у јулу 1995. године.

"Ми не негирамо да се догодио злочин, који се ничим не може оправдати, али упорно радимо на утврђивању стварног броја његових жртава", рекао је Велимировић.

Он је додао да је прошле године директор сарајевског Истраживачко – документационог центра Мирсад Токача објелоданио да се на списку страдалих сребреничких Бошњака налази 500 лица за које је утврђено да су живи.

"Политика" подсјећа да је прошле године писала о случају Адмире Сејдић, која се води на списку несталих 12. јула 1995. године и која је рјешењем Основног суда у Сребреници у фебруару 2008. године проглашена мртвом. Међутим, испоставило се да она живи у Ариљу, гдје се удала и промијенила име.

Предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић рекла је раније да представници домаћих и међународних институција које се баве ратним злочинима морају дати одговор на питање како је Орић у књизи, коју је објавио прије 1995. године, писао "о геноциду над Бошњацима".

Она је позвала све институције и организације да се што хитније позабаве списком од 1 333 "погинулих грађана у току рата, према евиденцији Комисије за праћење ратних страдања", који је Орић објавио у тој књизи и да кажу како је могуће да у Меморијалном центру у Поточарима буду сахрањени Бошњаци који су погинули у нападима на српска села на територији Сребренице и Братунца.Оставите одговор