Сребреница: Намјерна опструкција српских бирача

Представници Коалиције за Републику Српску оцијенили су да је Општинска изборна комисија у Сребреници свјесно одредила неуслован простор у Културном центру за гласање у одсуству, знајући да ће на том бирачком мјесту гласати највише српских бирача. "Општинска изборна комисија за сваке изборе приреди овакве проблеме на бар једном бирачком мјесту. То је свјесно урађено да […]

недеља, октобар 7, 2012 / 19:00

Представници Коалиције за Републику Српску оцијенили су да је Општинска изборна комисија у Сребреници свјесно одредила неуслован простор у Културном центру за гласање у одсуству, знајући да ће на том бирачком мјесту гласати највише српских бирача.

"Општинска изборна комисија за сваке изборе приреди овакве проблеме на бар једном бирачком мјесту. То је свјесно урађено да би Србима било онемогућено да гласају и да се елиминише разлика између бројнијег српског и и мањег бошњачког бирачког тијела", речено је Срни у Изборном штабу Коалиције за Републику Српску.

Предсједник Општинске изборне комисије /ОИК/ Нермин Аливуковић прекинуо је данас око 12.00 часова гласање на бирачком мјесту у Културном центру у Сребреници због велике гужве на биралишту и нејасноћа у вези са гласањем на непотврђеним гласачким листићима.

Након получасовног прекида, рад биралишта је настављен, а гласање ће бити продужено за онолико времена колико је трајао прекид гласања и колико је јутрос каснило отварање, што је укупно око сат времена.

На овом бирачком мјесту дошло је до неусаглашености чланова бирачког одбора са ОИК-ом што је изазвало пометњу и упућивање бирача да донесу потврде о пребивалишту из Полицијске станице.

Ријеч је углавном о неколико стотина Сребреничана, већином Срба, избјеглих у Србију и друге крајеве, којима још нису обновљене њихове у рату порушене и попаљене куће, а који су се пријавили за изборе у матичној општини након 23. септембра.

Ово биралиште налази се у холу Културног центра, гдје је и пролаз за још једно бирачко мјесто за гласање редовним путем.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *