Срђан Мазалица: Опозиција није успјела акумулирати незадовољство

Срђан Мазалица је један од наших блогера, који је дубоко загазио у политику. Кажемо загазио, пошто је Срђан личност која се може и треба посматрати и мимо страначких утакмица. Захваљујући ангажману у кампањи, није нам одавно послао ни један писмени урадак, па смо морали сами да га питамо шта мисли о политичкој манији која потреса […]

четвртак, септембар 30, 2010 / 17:43

Срђан Мазалица је један од наших блогера, који је дубоко загазио у политику. Кажемо загазио, пошто је Срђан личност која се може и треба посматрати и мимо страначких утакмица.

Захваљујући ангажману у кампањи, није нам одавно послао ни један писмени урадак, па смо морали сами да га питамо шта мисли о политичкој манији која потреса све поре друштва, а почели смо са питањем како протиче кампања и да ли је задовољан одзивом бирача?
Јавност је имала прилику да се увјери да је одзив грађана и присуство на трибинама СНСД-а премашио сва очекивања. Али позитивна енергија и снажна подршка СНСД-у на нашим скуповима ме ипак није у потпуности увјерила да ће на бирачким мјестима 3.октобра бити слично. Стога сам разговарао с грађанима, које су активисти СНСД-а идентификовали као неопредијељене, у директном контакту, од врата до врата, и морам признати да се веома мали број грађана није дао убиједити да изађе на изборе и подржи СНСД.
Чињеница је да опозиција није успјела акумулирати незадовољство грађана објективно лошим економским стањем у РС, негативним ефектима свјетске економске кризе, високом незапосленошћу, итд; и искористити то њихово незадовољство за свој изборни резултат.
Велики број грађана са којима сам разговарао, иако незадовољни, незапослени или разочарани, ипак намјерава подржати СНСД јер увиђа одређене импозантне резултате који су постигнути, или је пак свјесно да су се опозиционе странке у периоду кад су биле на власти показале крајње неспособним да ријеше њихове горуће проблеме.
Шта вам је најупечатљивији тренутак у сусрету са грађанима до сада?
Било их је доста, и углавном су то разговори са неопредијељеним бирачима и проблемима које они идентификују, то су грађани који имају високе критеријуме у погледу оцјене рада власти, а самим тим и њихова критика и сугестије дају инспирацију за даљи рад.
СНСД се доказао као несумњиво најорганизованија странка на овим изборима, како објашњавате недостатак креативитета у визуелном идентитету кампање?
Мислим да су поједине фотографије могле бити боље обрађене, али СНСД има свој визуелно-графички идентитет гдје присуство наших плаката и билборда и у крајичку ока пролазника не оставља дјелић сумње о којој странци се ради. Срећа је па црвена боја, иначе највеће таласне дужине (600-800 нанометара), изазива највећи надражај на људско око.
Кад је у питању пропагандни материјал канидатâ СНСД-а, постоје блага одступања, али не превише да се не збуне бирачи. Мислим да је кампања генерално графички и визуелно доста сиромашна кад су у питању друге партије.
Који су највећи успјеси СНСД-ове власти?
Можемо чиста образа рећи да смо у протекле 4 године Републици Српској вратили достојанство – политички и економски.
Приватизацијом само два предузећа смо обезбиједили средства у износу од скоро 1,5 милијарди КМ за привредни опоравак Републике Српске, за бројне инвестиције и улагања у инфраструктуру, образовање и здравство, почели смо са реформом пензионог система. Данас је Република Српска стабилнија више него икад, и у Бањалуци, и у Сарајеву, у Бриселу и у Вашингтону, уз никад боље односе са Србијом и Русијом, и данас нико не прича више о њеном укидању, захваљујући Милораду Додику и СНСД-у.
Највећи промашаји?
Некако са СНСД-ом увијек дођу висока очекивања грађана. Од СДС-а и ПДП-а нико озбиљан није никад ништа ни очекивао, па кад нису ништа урадили, брзо се заборави сво то вријеме стагнације и сивила њихове власти.
Нисмо урадили све што смо обећали, све што смо обећали нисмо обећали да ћемо урадити за 4 године, али урадили смо доста тога, и овај период ће у историји Републике Српске бити уписан златним словима. Ваљда није забрањено сањати и имати амбиције, ако нешто нисмо урадили што смо намјеравали?!
Република Српска је доста институционално стабилнија, откако је на власти Милорад Додик. Да ли исто то мислите и када је у питању економска ситуација?
Политичка стабилност је основни предуслов општег напретка, а СНСД је показао и како борба за уставно-правни статус Републике Српске у оквиру БиХ није независна од борбе за бољи економски и социјални статус грађана. Наравно да су негативни ефекти свјетске економске кризе пореметили неке наше планове, јер смо за само 2 године, у периоду 2006.-2008. смањили незапосленост за 20000 лица на евиденцији Завода за запошљавање РС, од чега су 5000 били млади. У поређењу са индексом раста потрошачких цијена, раст просјечне плате у РС од 70% значи побољшање стандарда грађана које је неупитно.
Ако се узме да је Република Српска најмање осјетила удар кризе од свих земаља у региону и да остварени макроекономски резултати у првој половини 2010. године указују на присуство тренда умјереног опоравка економије РС, можемо бити оптимисти.
Прво полугодиште 2010. године протекло је у знаку наставка експанзије индустријске производње РС која је расла по стопи од 7% (г/г). Смањивање броја незапослених лица у РС пратило је тренд раста индустријске производње те је њихов број, са рекордног нивоа од 150.036 у фебруару, пао на 143.073 лица у јуну 2010. године.
Постепени економски опоравак у земљама – главним спољнотрговинским партнерима, резултирао је интензивирањем спољнотрговинске активности РС. Наиме, у првом полугодишту 2010. године обим робне размјене РС са иностранством повећан је за 17% (г/г), док је извоз остварио респектабилан међугодишњи раст од 35,3% што је једна од највиших стопа раста у региону. У таквим околностима, спољнотрговински дефицит је смањен за 14,6%.

За шта ћете се ви лично залагати ако добијете нови посланички мандат, тј. који су ваши приоритети у наредне четири године?
Предсједник сам Извршног одбора Младих социјалдемократа и док год сам у мандату, моја је обавеза проводити програмске документе МСД, а у циљу побољања положаја младих у РС. Шта ће бити моји приоритети наредне четири године, може се видјети ако се прочита Програмска платформа МСД за период 2010.-2014.
Постоје грађани који и нису баш задовољни влашћу СНСД. Која је ваша порука њима?
Свјесни смо тога, ми нисмо аутистична странка која нема механизме да анализира разлоге незадовољства грађана. Лично сам преузео спискове неопредијељених бирача од бањалучког изборног штаба, јер сам човјек којег еуфорија подршке СНСД-у на нашим скуповима не може уљуљкати у ставу да смо добро радили и да није било грешака, и из тог разлога сам хтио чути, и увијек то желим, прво оне који су незадовољни или разочарани, јер од њих нам може доћи само помоћ.
Оно што им често кажем, је да политичка стабилност може утицати и на економски раст, и рјешавање њихових проблема, и да је зато повјерење СНСД кључни допринос очувању Републике Српске и њеном развоју.Оставите одговор