Срђан Мазалица: Не треба кажњавати Бања Луку, али скупштина треба обезвриједити гласове за градоначелника

Бањалуку не треба кажњавати са републичког нивоа. Бањалука је 70% гласала за Видовданску коалицију и за странке које подржавају Владу Републике Српске. Бањалука јесте гласовима подржала странке које подржавају републичку извршну власт. Дакле, Бањалука је показала да је задовољна радом Владе Републике Српске.

уторак, 17 новембра, 2020 / 15:12

Ипак, Бањалука је 55% гласала за градоначелничког кандидата који је у сукобу са Владом Републике Српске и у Народној скупштини јој био опозиција. То свакако јесте противрјечно и како је дошло до тога може бити за анализу, али спровођење политичке воље грађана треба препустити градској скупштини.

Републичка власт не треба кажњавати Бањалуку због подршке кандидату који јој је био опозиција. То свакако није демократски, а тако би и казнила све оне гласове за странке које чине већину која подржава ту владу. Али скупштина Града може обезвриједити гласове за тог кандидата тако што он неће моћи да доноси одлуке у пуном капацитету и то јесте сасвим демократски.

Већина која подржава Владу Републике Српске добила је подршку у гласовима на локалним изборима која јој даје додатни легитимитет да настави са радом, дакле фамозног "таласа промјена" нема. То се није десило 2016. године када су грађани казнили на локалним изборима странке које су партиципирале у Савјету министара БиХ. Оне су упркос томе и даље наставиле са својом политиком.

Влада Републике Српске има пуно право да усмјерава средства пореских обвезника у пројекте из своје надлежности тамо гдје процијени да је потребно ради локалног развоја. Бањалука је добијала такву подршку, са таквом подршком је напредовала – инфраструктурно, привредно и демографски. Подршка се сада може усмјеравати и у друге општине, нпр. оне које стагнирају.

Слично као СНСД након избора 2018. године, коме није одговарало непостизање политичког договора ради формирања Савјета министара, јер је претходна власт и даље у мандату, Станивуковић без скупштине не може смијенити никога ко није в.д. Начелници одјељења и већина директора јавних установа и предузећа остају гдје су и били и имају за то потребан легитимитет.

Грађани су гласовима подржали странке које су чиниле већину која је изабрала актуелне начелнике одјељења и директоре јавних установа и предузећа. Дакле, грађани су рекли да су задовољни њиховим радом. Они су легално и легитимно на функцији до истека мандата. За избор неких других требаће подршка скупштине. Станивуковић је у лудачкој кошуљи.

Станивуковић тврди да ће скупштина подржавати његове идеје јер ће бити добре. Он не разумије демократију. Свако има своје идеје, настоји да за те идеје добије подршку и капацитет да их спроведе у дјело. Он то нема и не може очекивати да га у томе подрже странке Видовданске коалиције, јер ће оне имати своје, боље идеје, а које ће моћи реализовати.

Не улазим у то зашто је 25% изашлих бирача подржало Станивуковића на једном гласачком листићу, а на другом подржало странке које су подржале Радојичића. Лично мислим да је Радојичић био одличан Градоначелник и то мисли доста грађана који су подржали Станивуковића.

Ипак, они кажу да су тако гласали да би казнили републичку власт. Парадокс је у томе да су сви такви грађани заправо дали легитимитет истој тој републичкој власти коју су хтјели да казне, а казнили су Радојичића, којег су сматрали бољим кандидатом. На крају су Бањалуку довели у ситуацију конфликта скупштине и Градоначелника, што ће неповољно утицати на ефикасно спровођење воље грађана и на даљи развој Града.2 КОМЕНТАРА

 1. Ne biraju glasaci vec brojači !!!
  Stara anglosaxonska poslovica .
  Onoga momenta kada su Bakirovi rent-a-Srbi ubacili svoje ljude u CIK a ti isti anglosaxonci to podrzali preko
  karikature zvane ustavni sud bih-a,bilo je jasno sta ce se desiti.
  Od nekuda mora poceti rusenje Dodika i Vlade RS-e.
  Dakle za 2 godine isti scenario iz iste kuhinje .ko ne vjeruje neka sačeka parlamentarne izbore 2022.
  A to je onda definitivno i pocetak kraja RS sa sve balavim Stanivukovićem na čelu …
  Jedina nada za RS je raspisivanje Referenduma za nezavisnu RS u roku sledećih 2 Godine.
  Inače nestaje RS !!!
  To naravno Instagram-Srbi koji su glasali za ovog balonju ne razumiju ,a ne treba ni očekvati da razumiju jer njma Istorija ovih prostora počinje 2000. Godine .