Срце у јунака Краљевића Марка и Бајка о чаробном камену на сцени ДПРС

Након што је Дјечије позориште Републике Српске ове године у априлу гостовало у Малом позоришту „Душко Радовић“ у Београду, мјесец новембар је вријеме за узвратну размјену гостовања – 19. и 20. новембра у Бања Луци.

понедељак, 18 новембра, 2019 / 17:03

Ова лијепа традиција, наиме, већ пети пут у прољеће малим Београђанима представља продукцију националног театра Републике Српске, а потом и малишани Републике Српске с јесени, са радошћу дочекују позоришне јунаке из Београда.

„Медвједић Тимотеј“ и „Три прасета-Небождер“ били су овогодишњи гости „Радовића“, а колеге узвраћају такође двјема представама – „Срцем у јунака Краљевића Марка“, у режији Југа Радивојевића и „Бајком о чаробном камену“, у режији Давора Драгојевићa.

Премијером „Срце у јунака Краљевића Марка“ Мало позориште „Душко Радовић“ је 23. октобра 2019. године свечано обиљежило 70 година постојања и велика је част што ће се баш ова представа, у сјајној редитељској поставци Југа Радивојевића играти на сцени Дјечијег позоришта у Бања Луци.

 Југ Радивојевић један је од најважнијих редитеља-сарадника Дјечијег позоришта Републике Српске, гдје је поставио фасцинантне представе „Петар Пан“, „Орлови рано лете“ и „Том Сојер“, а већ у јануару 2020. године почиње са радом на новом пројекту у нашем граду. Ријеч је о тексту једног од најзначајнијих српских савремених аутора, Игора Бојовића, „Свирано де Бержерак“.

„Бајка о чаробном камену“,  у режији Давора Драгојевића такође је овогодишња продукција Малог позоришта “Душко Радовић“.

Подсјећамо, прошле године у новембру „Радовић“ је одушевио публику представама „Књига о џунгли“ и „Карслон с крова“.

Размјеном представа два театра на годишњем нивоу на репрезентативан начин сагледавају снаге својих ансамбала и у најбољем промовишу узајамност и блискост поља културе Републике Србије и Републике Српске.

Покровитељ овогодишњег доласка Малог позоришта „Душко Радовић“ је Град Бања Лука, што овај догађај чини важним и са аспекта сарадње два града, јер и Скупштина Града Београд финансира долазак бањалучког ансамбла у пријестоницу Србије.4 КОМЕНТАРА

  1. Турски вазал. Животни успех, стигао је вилу равиојлу на марковим калама недалеко од ниша. Бајке за малу децу и народна наклапања у чему племе држи светски рекорд.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *