Србофобија се не осуђује: Ако лаже Вијеће, не лаже линк

Испуњење Фронталовог пророштва из прошлог текста се огледа у томе да је Слободна Босна измјенила наслов са четницима и кољачима, те да Вијеће за штампу није осудило овај поступак. Ко је ту коза, а ко рог, закључите сами.

понедељак, 24 фебруара, 2020 / 19:16

Фронтал.РС је писао о ратнохушкачком и шовинистичком наслову у Слободној Босни: КОЉАЧИ СЕ НЕ СМИРУЈУ: На пројекцији филма о Дражи Михаиловићу окупили се УНИФОРМИСАНИ ЧЕТНИЦИ (ФОТО, ВИДЕО), истичући да то Вијеће за штампу, БХ новинари и слични бранитељи слободе, правде и истине неће осудити.

То сигурно не би био случај да је неки сличан (трајно непостојећи) наслов из Српске у питању. Но, из Слободне Босне су се пресабрали, па су наслов промијенили у много питомији дуплајући интерпункцијске знакове: "ШТА СЕ ТО ТАМО ДЕШАВА?: У Приједору пројекција филма о Дражи Михаиловићу".

Чак ни Удружење новинара Републике Српске није реаговало на школски примјер говора мржње, а јесте на поступак Душка Перовића, што је управо посљедица навикнутости. Говор мржње из Ефбиха је свакодневна ствар. На то се нико ни не обазире. Као што читате, на своју штету.

Поруке да одређене политике "доводе до одласка на тракторима" се некажњено омичу свим нацијама у Ефбиху и шире, не само аутошовинистичким Невладинићима. То није увредљиво, то је болесно. Злочин против мира увијек долази из Сарајева.

Веће за сарму у Слободнобосанском лонцу

Но, такве преступе нико не кажњава. Просто не могу да превазиђу окове свог дубоко укоријењеног дискриминаторског односа према српском народу у јавном дискурсу, те да неке ствари изговоре или ураде могу бити увредљиве по националној или идеолошкој основи, на начин да би се могло пред суд.

Треба еволуирати да нешто просто није пристојно рећи, колико год ви то тако у својој кући говорили сваки дан.

Фронтал.РС, наравно, још откако се нашао на мети Вијећа за сарму, организације која проводи мејнстрим политику из Сарајева, Вашингтона и Брисела; нити од њих шта очекује, нити њихово мишљење зарезује.

Док се не увјериш на сопственој кожи…

Но, један неупућени грађанин, који је сматрао да неко ко се представља као савјест новинарске заједнице, треба осудити поступак који, осим што изазива и потпирује вјерску и националну мржњу, није ни по закону и могло би доћи до тужбе. Прије свега се ту не зна шта чекају којекакви правиобраниоци и обдусмани?

Наравно, предвиђате, на крају се правдољубиви и оштећени грађанин опет морао обратити Фронталу…

Случај господина Ковачевића

Господин Ковачевић им се обратио жалбом, добио детаљно аутоматизовано образложење чим се они баве, те ускоро и неколико реченица да је наслов измијењен, те да сходно томе, они обустављају поступак.

Значи нема осуде. Ујео вук магарца.

Тако се то ради у Ефбиху, гдје је уређивачка политика у потпуности ратнохушкачка, непримјерено острашћена сваки дан и у сваком политичком тексту. До бесвјести позивају у своје програме потпуно небитне људе врло лако оборивих теза, да причају лоше ствари о српском народу у цјелини. Подржавају сами себе у неиспуњивим захтјевима.

Објективно гледано емитују крајње лажи о стању у Републици Српској или Србији као чињенице, док су то заправо нечија лична мишљења. Посебно у поређењу са Ефбихом. Таква атмосфера, која служи агресивној политици сталних насртаја на Српску, на српски народ као такав, главни је ширитељ негативне енергије и националне нетрпељивости.

Некажњено!

Клик-навлакуше и Шупљак-ефендије

И овај снепшот са насловне фотографије, искористићемо као и прошли пут, да скренемо пажњу колико се ово конкретно гласило из Ефбиха бави Републиком Српском и Србима у цјелини.

Од пет наслова са десне стране, два се баве Додиком, односно Србима. И то само зато што шести није могао стати у кадар, а бави се такође Додиком. Додик им је главни.

Генерално се врло неповољно говори о српским представницима и институцијама, а у остатку наслова суверенисти зазивају (против Срба кроз Комшића) страну власт оличену у Сатлеру и свега мало унутармуслиманског странчарења.

Једна је вијест из свијета.

Ратнохушкачки фејкњузери

При том је болно лако уочити да је Вијеће за штампу пристрасно и да све чини како не би реаговало у оваквом случају. До срамоте.

Но, када Фронтал (дакле медиј из Српске) позове супротну страну и објави њено мишљење у цјелости, при чему овај текст, као и већина ефбиховских на ове теме, готово никада за саговорника нема представника групе против које је уперена… Онда се самопонижавају.

Пошто ништа у нашем тексту није било спорно, у смислу вјерске и националне мржње о којој те организације лажу и изазивају је, они су донијели политичку, а не етичку одлуку. Ваљда је тада било спорно и што смо тврдили да господа из Оштре нуле раде одређене ствари зато што се плаћају, а да исте такве ствари, које им се не плаћају, не да не раде, већ омаловажавају.

Е, па кажемо исто то и за Вијеће за штампу. Замислите да смо тражили да осуде понашање према новинарима од стране неког политичара ЕУ или САД…

Цхао цхетници!

Но, као што се може видјети са наше насловне фотографије, ратнохушкачки таблоидисти из Слободне Босне ни на који начин не испаштају, пошто жељни кликова остављају наслов као доказни материјал за ново недјеловање Вијећа за штампу у БиХ.

Заиста ако се поступак обуставља због промјене наслова, можете ли га реактивирати и тражити макар да промијене и наслов у линку?

Наравно да не могу.