Србину мало било: За злочин у Буквику само двије године

Предсједник брчанског Удружења ветерана Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Цвјетко Симић оцијенио је да је жалосно то што је Суд БиХ осудио Менсура Ђакића на само двије године затвора, а Бегзада Кајтазија ослободио оптужби за злочин над Србима у Буквику код Брчког 1992. године.

уторак, 11 септембра, 2018 / 17:38

Симић је поручио да ће се чланови овог удружења, упркос томе, и даље борити за правду када је ријеч о српским жртвама.

"Правосуђе и Тужилаштво БиХ су по ко зна који пут поступили некоректно према српским жртвама", рекао је Симић.

Бивши предсједник брчанског БОРС-а Живан Илић сматра да је ова пресуда трагична.

"Спалити толико села, убити толико људи, међу којима жена и дјеце, простор етнички очистити и за то добити двије године затвора, то је заиста страшно", рекао је Илић.

Он је додао да је томе допринијела корумпираност правосуђа.

"Правосуђе је толико корумпирано, исти људи су на позицијама по 18 година. Српски народ је осуђен да је починио и оно што није, а сви остали су заштићени као бијели медвједи", истакао је Илић.

Павле Стјепановић, предсједник мјесног одбора Борачке организације у Буковици, гдје је данас служен парастос за српске жртве, оцијенио је да је ова пресуда срамна.

Суд БиХ осудио је Менсура Ђакића на двије године затвора, док је Бегзада Кајтазија ослободио оптужби за злочин над Србима у селу Буквик у Брчком у септембру 1992. године.

Према пресуди, Ђакић је као командант Првог батаљона 108. бригаде Хрватског вијећа одбране, проглашен кривим да је из непосредне удаљености посматрао припадника батаљона којим је командовао како убија три заробљена лица српске националности, пропустивши да изврши неопходне, разумне мјере да казни починиоца.

Кајтази је ослобођен оптужбе да је током војне акције на село Буквик убио двије Српкиње – Милку и Радојку Брестовачки.