Србин нацртао побједнички лого људских права

Српски дизајнер Предраг Стакић побиједио је на међународном такмичењу за лого људских права које је организовала Њемачка. Његово побједничко рјешење голуб који формира руку под називом "Фри ес а мен" (Слободан као човјек) однијело је убједљиву побједу над преосталих девет финалиста, а за побједника се гласало путем интернета. Предраг је рекао да је симбол заснован […]

субота, септембар 24, 2011 / 10:40

Српски дизајнер Предраг Стакић побиједио је на међународном такмичењу за лого људских права које је организовала Њемачка.

Његово побједничко рјешење голуб који формира руку под називом "Фри ес а мен" (Слободан као човјек) однијело је убједљиву побједу над преосталих девет финалиста, а за побједника се гласало путем интернета.

Предраг је рекао да је симбол заснован на потпуно новом приступу у људским комуникацијама.

– Цртачке способности уопште нису потребне. Свако од три до 103 године може да нацрта тај дивни симбол. Свако људско биће већ има шаблон по којем се црта знак за људска права, а то је рука – рекао Стакић.

До сада није постојао међународни симбол за људска права, као за мир и антинуклеарне покрете, па чак и за рециклирање. Организатори иницијативе за Лого за људска права надају се да ће нови лого “допринијети ширењу и унапређењу људских права”.

Такмичарима је дозвољено да креирају лого уз помоћ компјутерске технологије, али и обичне оловке или бојица.

Жири је изабрао десет финалиста од неколико хиљада приједлога, али су побједника одлучили људи који су гласали преко интернета.

Гласање је трајало до 17. септембра, а чак два приједлога из Београда нашла су у финалу. Поред Предрага Стакића, један од 10 најбољих радова предао је и Зоран Џефердановић.Оставите одговор