Србија: Жетва угрожена, пустите нас у Београд.

Предсједник Управног одбора „Асоцијације пољопривредника“ Мирослав Киш изразио је очекивање да би данас у надлежним државним органима Србије могао преовладати разум и да ће војвођанске пољопривреднике пропустити да тракторима стигну до Београда да би представницима Владе Србије указали да смањење субвенција угрожава жетву. "Очекујемо да будемо пропуштени тракторима до Београда, како би тамо на лицу […]

среда, 1 јуна, 2011 / 10:59

Предсједник Управног одбора „Асоцијације пољопривредника“ Мирослав Киш изразио је очекивање да би данас у надлежним државним органима Србије могао преовладати разум и да ће војвођанске пољопривреднике пропустити да тракторима стигну до Београда да би представницима Владе Србије указали да смањење субвенција угрожава жетву.

"Очекујемо да будемо пропуштени тракторима до Београда, како би тамо на лицу места рекли, да је због смањења субвенција пољопривредним газдинствима угрожена овогодишња жетва, али и положај паора. У противном тешко је предвидети редослед збивања", изјавио је Киш за Срну.

Он је испред зграде покрајинске владе, на чијем паркингу су паркирани бројни трактори незадовољних пољопривредника из цјеле Војводине, додао да незадовољним пољопривредницима није циљ да изазивају хаос у градовима и на путевима, него да Влади Србије укажу да се држи мјера и одлука које је сама утврдила.

"Не може бити, да данас имамо паре за субвенције, а сутра их немамо. Па то је неозбиљно, не само према паорима, грађанима Србије, него и према обећањима датим Европи да ће улагања у српску пољопривреду бити на нивоу европских и светских стандарда", рекао је Киш.

На новинарску опаску да је предсједник Србије Борис Тадић био категоричан у ставу да нема пара у буџету за субвенционисање свих пољопривредника, он је одговрио да се сјећа и других предсједникових ријечи када је, отварајући Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду рекао да је криза у производњи хране у свијету и Европи велика извозна шанса за Србију и њен аграр.

"Како, међутим, да производимо храну за извоз, кад држава неће да нам помогне ни у основној пољопривредној производњи", упитао је Киш.

Он каже да се увијек нађе нешто "што паора убија".

"Ако то није држва, онда јест време с својим катаклизмама. С државом и без ње навикли смо на недаће и вековима се носимо с њима. Жао ми је међутим, што ће због свега највбише испаштати ни криви, ни дужни грађани Србије", каже Киш.

Око седамдесетак пољопривредника и њихових трактора од прексиноћ се налази изспред зграде покрајинске Владе, а полиција им не дозвољава да се с њима запуте путевима ка Београду

Војвођански пољопривредници протестују због најаве Министарства за пољопривреду да ће субвенције од 14.000 динара (око 140 евра) по хектару добијати само регистрована газдинства која посједују до 10 хектара земље.

Министарство пољопривреде је прошле године донијело одлуку о субвенционисању регистрованмих пољопривредних газдинстава у Србији са истим износом, али ако посједују, не до 10 него до 100 хектара земље коју обрађују.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *