Србија забранила "Национални строј"

Уставни суд Србије забранио је рад организације "Национални строј", јер је утврђено да њено дјеловање није у складу са Уставом. У приједлогу за забрану рада "Националног строја", који је поднијело Републичко јавно тужилаштво, наведено је да та група дјелује као тајна организација која своје дјеловање користи за изазивање националне и вјерске мржње, супротно Уставу Србије. […]

петак, 3 јуна, 2011 / 08:56

Уставни суд Србије забранио је рад организације "Национални строј", јер је утврђено да њено дјеловање није у складу са Уставом.

У приједлогу за забрану рада "Националног строја", који је поднијело Републичко јавно тужилаштво, наведено је да та група дјелује као тајна организација која своје дјеловање користи за изазивање националне и вјерске мржње, супротно Уставу Србије.

Суд је данас забранио тој организацији да дјелује, промовише и шири своје програмске идеје и циљеве, а забрањен је и упис те организације у регистар удружења.

У одлуци се наводи да су државни органи и организације дужни да у оквиру својих надлежности предузму мјере ради споровођења одлуке о забрани "Националног строја".

Државно тужилаштво Србије упутило је у октобру 2008. године иницијативу Уставном суду Србије за забрану рада и дјеловања те организације, према иницијативи Министарства правде.

У новембру 2005. године 15 активиста те нерегистроване неонацистичке организације упали су на антифашистичку трибину на Филозофском факултету у Новом Саду и вријеђали присутне повицима "Комунистички ретарди", "Усташке слуге" и "Јеврејске свиње".

Вијеће Окружног суда у Новом Саду осудило је у новембру 2006. године првооптуженог у том процесу Горана Давидовића, званог Фирер, на годину дана затвора због ширења вјерске, националне и расне мржње.

Скупштина Војводине је, такође, у децембру 2005. године усвојила закључак којим се од Владе Србије тражи забрана свих неонацистичких, расистичких и клерофашистичких група и организација на територији Србије.