Србија за шест мјесеци одлаже попис, обавиће га у октобру 2021. године

Републички завод за статистику (РЗС) Србије објавио је данас да ће се, због пандемије корона вируса, Попис становништва, домаћинстава и станова у тој држави одложити за шест мјесеци и умјесто у априлу спровести у октобру 2021. године.

петак, 16 октобра, 2020 / 18:06

Одлука је донијета због неповољне епидемиолошке ситуације која, како је истакнуто, може битно да угрози припреме и теренску реализацију Пописа 2021, као најкомплекснијег и најскупљег статистичког истраживања.

РЗС је, наведено је, успио да реализује све до сада планиране активности на припремама Пописа 2021, чија је теренска реализација, у складу са Законом о Попису становништва, домаћинстава и станова 2021. године, предвиђена за април наредне године.

Прецизирано је да је у наредном периоду потребно реализовати низ активности које захтијевају директан контакт, како запослених у Заводу са непосредним учесницима у попису (инструкторима, пописивачима, члановима пописних комисија и другим лицима ангажованим за пописивање специфичних категорија становништва), тако и директан контакт инструктора и пописивача са градјанима.Оставите одговор