Србија: Воћни сокови доприносе суфициту у извозу

Професор Пољопривредног Факултета у Земуну Миладин Шеварлић изјавио је данас да је српска индустрија воћних сокова за 10 мјесеци ове године извезла више од 14 милиона литара воћних сокова и остварила око 40 милиона долара експортног прихода. Шеварлић је прецизирао, у изјави Танјугу, да је при томе остварен суфицит од пет милиона литара воћних сокова […]

понедељак, децембар 5, 2011 / 08:02

Професор Пољопривредног Факултета у Земуну Миладин Шеварлић изјавио је данас да је српска индустрија воћних сокова за 10 мјесеци ове године извезла више од 14 милиона литара воћних сокова и остварила око 40 милиона долара експортног прихода.

Шеварлић је прецизирао, у изјави Танјугу, да је при томе остварен суфицит од пет милиона литара воћних сокова у спољнотрговинској размјени, односно позитиван биланс у робној размјени производа ове робне групе је око 23 милиона долара.

"На тај начин индустрија воћних сокова је производима виших фаза прераде који су ценовно далеко профитабилнији допринела побољшању спољнотрговинског биланса српске пољопривреде и прехрамбене индустрије", истакао је Шеварлић.

Српски произвођачи извозе воћни сок на тржишта земаља Зоне слободне трговине у Централној Европи (ЦЕФTА) и Европске уније (ЕУ) по просјечној цијени од 2,72 долара по литру.

Разлика од 23 милиона долара настала је, прије свега, зато што у структури извоза произвођачи из Србије имају доминантно учешће најквалиетнијих воћних сокова и нектара који остварују просјечну цијену и изнад четири долара по литру, у зависности од величине паковања и категорије воћног напитка, прецизирао је Шеварлић.

Шеварлић је нагласио да се после незнатног пада због економске кризе у потрошњи воћних сокова, тржиште Србије опоравља и поново достиже ниво производње од 300 милиона литара на годишњем нивоу.

При томе је веома интересантно да 16 одсто потрошача у Србији пије воћне сокове сваког дана, 14 одсто четири до шест пута недељно, и 36 одсто два до три пута недељно, што значи да у структури исхране српског становништва значајно учествују и воћни сокови, навео је проФесор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *