Србија: Удружења избјеглица очекивала позив на самит Србија – ЕУ

Коалиција удружења избјеглица саопштила је да је непријатно изненађена чињеницом да потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић, као организатор данашњег самита Србија – ЕУ, није сматрао за потребно да на тај скуп позове и представнике избјегличких удружења, као представнике невладиног сектора. Коалиција оцјењује да је питање избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, Федерације БиХ и Словеније […]

петак, 9 септембра, 2011 / 19:19

Коалиција удружења избјеглица саопштила је да је непријатно изненађена чињеницом да потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић, као организатор данашњег самита Србија – ЕУ, није сматрао за потребно да на тај скуп позове и представнике избјегличких удружења, као представнике невладиног сектора.

Коалиција оцјењује да је питање избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске, Федерације БиХ и Словеније европско питање и да је требало да буде једна од тема на овом скупу који је организовала Влада Србије.

"Игнорисање насилно одузетих имовинских и других права избјеглих и прогнаних Срба и грађана Србије који су оштећени у њиховим људских правима у државама региона неће допринијети развоју добросусједских односа и процесу помирења", истиче се у саопштењу.

Коалиција удружења избјеглица тражи од Владе и предсједника Србије да у разговорима са званичницима ЕУ затраже подршку за отварање суштинског дијалога са Хрватском и другим земљама региона ради проналажења свеобухватног, трајног и правичног рјешења избјегличких проблема.

Напомиње се да би темељ дијалога требало да буде Бечки споразум о сукцесији у коме се веома јасно каже да ће свим грађанима бити враћена права која су имали на дан 31. децембра 1990. године.