Србија у СТО 2011. године?

БЕОГРАД – Државна секретарка у Министарству економије Весна Арсић изјавила је данас да постоје реалне шансе да Србија до краја 2011. године постане чланица Свjетске трговинске организације (СТО). „Мултилатерални и билатерални преговори иду у добром правцу, остало је се ријеше још нека питања, али се надамо да неће бити додатних захтјева земаља с којима још […]

четвртак, 4 новембра, 2010 / 11:21

БЕОГРАД – Државна секретарка у Министарству економије Весна Арсић изјавила је данас да постоје реалне шансе да Србија до краја 2011. године постане чланица Свjетске трговинске организације (СТО).

„Мултилатерални и билатерални преговори иду у добром правцу, остало је се ријеше још нека питања, али се надамо да неће бити додатних захтјева земаља с којима још преговарамо”, рекла је Арсићева новинарима у Привредној комори Србије, на скупу о предностима и трошковима пријема Србије у СТО.

Тренутно се, како је објаснила, у мултилатералним преговорима рјешавају питања везана за генетски модификоване организме и заштиту права интелектуалне својине.

„Потписали смо билатералне споразуме с Јапаном, Норвешком и Хондурасом, окончали преговоре са Канадом, Швајцарском, Корејом и Европском унијом, а још преговарамо са САД, Еквадором, Салвадором, Панамом, Бразилом и Украјином”, навела је Весна Арсић.

Србија у преговорима с другим земљама, како је нагласила, има принцип да не договара нижи ниво заштите својих производа од онога који има роба земаља Европске уније.

„Приступање Србије СТО је приоритет Владе Србије јер земљи доноси велике користи, али и предуслов за чланство у Европској унији”, истакла је Арсић.

Преговори о приступању Србије СТО почели су у фебруару 2005. године, а од земаља југоисточне Европе само Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина нису чланице те међународне организације.Оставите одговор