Србија: Свечани пријем за учеснике конференције

Стратегијска конференција за НАТО партнере, која је окупила представнике око 60 држава, почела је синоћ свечаним пријемом у Дому Гарде на Топчидеру а формално и радно почиње данас. На данашњем званичном отварању скупа говориће министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић и врховни командант Савезничке команде за трансформацију генерал Стефан Абриел. […]

уторак, 14 јуна, 2011 / 08:08

Стратегијска конференција за НАТО партнере, која је окупила представнике око 60 држава, почела је синоћ свечаним пријемом у Дому Гарде на Топчидеру а формално и радно почиње данас.

На данашњем званичном отварању скупа говориће министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић и врховни командант Савезничке команде за трансформацију генерал Стефан Абриел.

Организација скупа у Београду представља прилику за промоцију Србије и њене Војске пред партнерским државама и презентовање државе као поузданог чиниоца у суочавању са актуелним безбједносним изазовима у свијету и региону.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је за Радио "Слободна Европа" да је поштовање према Војсци Србије, које постоји у свијету, довело до тога да се војна конфереција НАТО одржи управо у Београду.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић раније је изјавио да је конференција вјероватно највећи овогодишњи скуп војних лидера у свијету који ће разматрати одговоре на савремене безбједносне изазове и претње.

Државни секретар Министарства одбране Србије Тања Мишчевић изјавила је прије два дана да скуп не угрожава државну политику војне неутралности.

Конференцију организује Савезничка команда за трансформацију, а на њој учествују начелници генералштабова и представници земаља чланица НАТО, Партнерства за мир, Медитеранског дијалога, Истанбулске иницијативе за сарадњу и контакт држава, као и високи војни представници ЕУ и НАТО.

Иницијатива за организовање годишњих конференција покренута је 2006. на самиту НАТО у Риги, а претходни домаћини су били Македонија, Норвешка, Албанија и Финска.0 КОМЕНТАРА

  1. „…поштовање према Војсци Србије“ је довело до НАТО конференције у Београду. Тако рече министар одбране земље која се са НАТО-м и њиховим поштовањем лице у лице срела још 1999. године. Ни од такве земље државе, а ни од тебе министра, само празни називи и титуле.

Оставите одговор