Србија: Странке се спремају за ванредне парламентарне изборе

Предсједништво СНС једногласно је подржало приједлог о расписивању ванредних парламентарних избора, саопштио је лидер напредњака Александар Вучић, послије седнице. Избори би према Вучићевим ријечима требало да буду одржани 16. марта. Вучић се нада да ће напредњаци од грађана Србије добити, како се изразио, пун мандат. "Наша жеља (да се одрже ванредни избори) подстакнута је чињеницом […]

недеља, 26 јануара, 2014 / 17:09

Предсједништво СНС једногласно је подржало приједлог о расписивању ванредних парламентарних избора, саопштио је лидер напредњака Александар Вучић, послије седнице.

Избори би према Вучићевим ријечима требало да буду одржани 16. марта. Вучић се нада да ће напредњаци од грађана Србије добити, како се изразио, пун мандат.

"Наша жеља (да се одрже ванредни избори) подстакнута је чињеницом да верујемо да Србија може брже, више и боље и да промене не могу да чекају. Немамо ни секунд за губљење, јер људи тешко живе, млади немају посао", рекао је Вучић.

Вучић је оцјенио да је Влада Србије урадила много добрих ствари, попут борбе са организованим криминалом и корупцијом, преговорима са Европском унијом, а као њен позитивне тековине навео је и заустављање раста незапослености и одржавање курса динара.

Говорећи о досадашњим коалиционим партнерима, Вучић је рекао да никако не би могао да каже да је Ивица Дачић био лош премијер, али да су постајала одређена ограничења и атмосфера у друштву која је спријечавала да се у реформе иде и брже.

Он је навео да је од Дачића имао понуду да буде премијер без избора, али да то није желио да прихвати, јер за тако нешто треба да се пита народ и јер је желио да од грађана добије подршку за визију Србије коју има.

Лидер напредњака није желио да прича о могућим коалицијама, већ је оцјенио да је прво битно да народ каже своје на изборима, али је навео да ако добије мандат, планира да "уједини што више људи", како би се рјешили нагомилани проблеми у Србији.

Вучић је рекао да ће сутра или прекосутра разговарати са председником СДПС Расимом Љајићем о евентуалној предизборној коалицији и додао да је са њим имао добру сарадњу и да се нада да ће се та сарадња и наставити.

Говорећи о тиму напредњака за Београд, Вучић је рекао да данас о томе није било ријечи на Предсједништву странке, али да ће СНС свакако имати најјачи тим за Београд.

Он је навео и да очекује повјерење Београђана и додао да град није био боље очишћен и функционисао, као и да снијег у јануару није изненадио службе у главном граду.

Када је ријеч о важним државним пословима, он је рекао да се преговори у Бриселу о односима Беогарда и Приштине настављају већ у понедељак, а да очекује да у Србију од 26. фебруара до 13. марта стигне и мисија Међународног монетарног фонда.

Вучић је рекао да очекује да ће парламентарни избори бити организовани и на Косову и Метохији, као и сваки пут до сада.

О оставци Радуловића

Говорећи о оставци министра привреде Саше Радуловића, лидер СНС је констатовао да је сада "цјела влада свакако у оставци".

На питања у вези закона о ради и закона о стечају и приватизацији, Вучић је рекао да ниједан закон није повучен, будући да закон о раду није ни био у процедури, већ да је ријеч само о нацрту, а да су закони о стечају и приватизацији и даље налазе у скупштинској процедури и да ће о њима да се воде додатне консултације.

"Рекао сам и Орбовићу и Чанку да се нећемо сложити око свега, али да је потребно да нађемо заједнички именитељ", рекао је лидер СНС.

Он је рекао да очекује да ће подршка Свјетске банке за буџет, у виду кредита, стићи крајем априла.

Према његовим ријечима, ни борба против корупције неће стати ни у вријеме изборне кампање.

"Акције ће тећи нормално, у складу са планом и припремама", рекао је и нагласио да "не може борба против криминала и корупције да стане због избора – то је немогуће".

На питање да ли има неких информација о јучерашњем догађају у Прешеву, кад је, према саопштењу МУП-а држављанин Норвешке Т.С.К. (39) напао припадника Жандармерије и у размјени ватре са полицијом погинуо, Вучић је рекао да сада не може ништа да каже јер чека потпуне информације.

"Чекам комплетан извештај", додао је Вучић.

Данас је иначе Предсједништво странке први пут засједало у новом саставу, који је изабран јуче, у саставу од 28 чланова.

Вучић је јуче на Изборној скупштини странке, на којој је поново изабран за предсједника, рекао да ће предложити Предсједништву да се провјери воља народа.

Од три могућа начина за расписивање ванредних парламентарних избора, најизвјеснији је, тврде аналитичари, заједнички образложен приједлог који би Влада упутила предсједнику државе.

Како РТС сазнаје, такав захтјев требало би да се нађе пред предсједником Николићем почетком недеље. Очекује се да ће Николић изборе расписати 29. јануара, како би они били одржани 16. марта, истовремено са изборима у Београду, Неготину и Пећинцима.

Љајић у коалицији са СНС-ом

Социјалдемократска партије Србије одлучила је да на предстојеће ванредне парламентарне изборе и изборе за Скупштину града Београда изађе у коалицији са СНС, а договор двије странке предвиђа и да се након избора у што краћем року формира мала и ефикасна влада, саопштено је из СДПС.

Та одлука је донијета на сједници Главног одбора СДПС.

"СДПС је са СНС постигла договор око политике и принципа будуће владе, као и о неопходности наставка свеукупних реформи у нашој земљи", наведено је у саопштењу.

Договор двије партије предвиђа и да након ванредних парламентарних избора у најкраћем року буде формирана мала и ефикасна влада, која ће се пуним капацитетом посветити рјешавању економских и социјалних проблема свих грађана Србије, наведено је у саопштењу.

Из СДПС-а је најављено да се током сутрашњег дана очекује конкретизација постигнутог договора у појединостима, везаним за распоред на изборним листама и ток предизборне кампање.

Коштуница: ДСС нуди национални договор о политичкој неутралности

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница рекао је да та странка на предстојећим изборима Србији нуди нови национални договор о политичкој неутралности, и нови економски програм развоја Србије.

Отварајући сједницу Главног одбора странке, Коштуница је рекао да ДСС грађанима на изборима нуди политичку неутралност, јер се само тако може сачувати Косово.

"Ова власт више је волела, односно више се бојала Европске уније него што је волела и поштовала Србију, и то је кључни разлог њених поражавајућих и понижавајућих резултата", рекао је Коштуница, и упитао какав је то историјски успјех ове Владе то што је отпочела преговоре са ЕУ, "ако је колико сутра пала као крушка".

Сигуран сам да ћемо бити једина странка која ће умјесто јефтиних парола пред грађане изаћи са цјеловитим политичким и економским програмом, рекао је Коштуница.

Умјесто чланства у ЕУ, ДСС је за слободну, самосталну и политички неутралну Србију, поновио је Коштуница, а као главни узрок економског посрнућа земље навео је европске интеграције и спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом.

ДСС насупрот сарадњи са ЕУ жели да сачува слободну трговину са Русијом, јер је то, како је рекао Коштуница, животно важно за нашу економију, а с друге стране немогуће је сачувати слободну трговину са Русијом ако наставимо европске интеграције.

"Ми хоћемо најбољу и најближу сарадњу са Русијом, хоћемо да ‘Јужни ток’ прође Србијом, желимо што више руских инвестиција, желимо и да руска култура што више буде присутна у нашој земљи. И то је све могуће ако смо као држава и народ слободни, односно ако смо политички неутрални", рекао је Коштуница.

Политичка неутралност, додао је, подразумева и да са западним земљама одржавамо најбољу могућу сарадњу на основу обостраних интереса.

У том смислу, поновио је Коштуница став своје странке, бриселским споразумима убија се сваки облик српске државности и све се немилосрдно подводи под законе независне државе Косово, док је истовремено Војводина у правном хаосу с обзиром да се, како је навео, поново прво припрема статут као подзаконски акт да би се на основу статута донео закон о надлежностима Војводине.

Тврдећи да привреда никад није била у овако тешком положају, Коштуница је од грађана затражио да поверење поклоне ДСС-у чиме ће подржати опоравак Србије.

У супротном, како је рекао, ако народ одлучи да и даље иде путем европских интеграција, нема никаквих изгледа да ћемо сачувати Косово.

Лидер ДСС-а упозорио је да "ни по коју цену не сме да се понови сценарио са претходних парламентарних избора", оценивши да тадашња власт није бирала средства да сачува своје позиције.

Дачић: Избори најбоље рјешење за добијање новог легитимитета

Предсједник Социјалистичке партије Србије и премијер Ивица Дачић рекао је да ће Влада на наредној сједници предложити, уз образложење, предсједнику Републике распуштање Скупштине и расписивање избора за 16. март.

"Избори су у овом тренутку најбоље могуће решење за добијање новог политичког легитимитета, које ће смањити тензије које постоје у друштву", рекао је Дачић на конференцији за новинаре после сједнице Предсједништва СПС-а.

Дачић је рекао да поштује став Српске напредне странке и да без двоумљења сматра да је најбоље рјешење расписивање ванредних парламентарних избора како би се добио нови политички легитимитет Владе да води земљу.

"Нисам помишљао да опструишем ову одлуку. Треба да учинимо максимум да ванредни избори не угрозе реформе у Србији, преговоре са ЕУ и дијалог са Косовом", рекао је премијер.

Дачић је рекао да одлука о ванредним изборима не треба да баци сјенку на резултате које је Влада постигла последњих 18 мјесеци, јер је она "радила веома добро".

"Избори не смеју да зауставе реформе, Србија мора да корача корацима од седам хиљада миља у будућност и нису јој довољни они од само седам миља, јер смо много заостали у развоју, док су други хитали и стигли у Европску унију", рекао је Дачић.

Додао је да ни за СПС нема бојазни да изађе на изборе јер је и за ту странку "ово добар моменат".

Навео је да на данашњој сједници није било ријечи о некој будућој Влади, јер би то било "нереално у овом моменту", али је додао да је СПС имао добру сарадњу са коалиционим партнерима и да је план да се прво разговара са њима о саставу нове Владе.

СПС ће на изборе изаћи у истој коалицији, односно са Јединственом Србијом и Партијом уједињених пензионера Србије.

"Ово је једина коалиција којa је опстала на политичкој сцени од 2000. године и очекујем најбоље резултате за њу", рекао је Дачић.

Поновио је да је са Александром Вучићем више пута разговарао о томе да први потпредсједник Владе преузме мјесто премијера, али да је Вучић то одбио.

"Ми смо судбински били упућени један на другога 18 месеци, као што ћемо и сутра бити, када ћемо 30. пут ићи у Брисел. Ако је дошло до промене у подршци јавног мнења, рекао сам му да можемо и без избора, али он то није желео да прихвати", рекао је Дачић.

Дачић је навео да је 29. јануар последњи рок за расписивање избора како би они били одржани 16. марта, за када је заказано гласање и на локалним изборима у Београду, Пећинцима и Неготину.

"Након што буде распуштена скупштина, Влада ће радити у техничком мандату али се то неће одразити на политичку стабилност земље, што је порука и за партнере из иностранства", рекао је Дачић.