Србија ставила антидепресиве на позитивну листу лијекова

У Србији су антидепресиви стављени на позитивну листу лијекова, тако да ће се терапија антидепресивима убудуће у потпуности финансирати средствима државног Фонда за здравствено осигурање. Директор Завода за здравствено осигурање Србије Александар Вуксановић рекао је да су антидепресиви до сада били недовољно заступљени на овој листи, а да су пацијенти који болују од депресије веома […]

недеља, март 4, 2012 / 11:49

У Србији су антидепресиви стављени на позитивну листу лијекова, тако да ће се терапија антидепресивима убудуће у потпуности финансирати средствима државног Фонда за здравствено осигурање.

Директор Завода за здравствено осигурање Србије Александар Вуксановић рекао је да су антидепресиви до сада били недовољно заступљени на овој листи, а да су пацијенти који болују од депресије веома бројни.

"Сматра се да ће до 2020. године депресија бити друго по учесталости обољење, које онемогућава оне који болују да воде нормалан живот са породицом и на послу", додао је Вуксановић.

Он је за РТС рекао да ће нова терапија пацијентима са депресијом омогућити да воде живот готово потпуно нормално.

Вуксановић је навео да се због неплаћених доприноса Фонду дугује 84 милијарде динара и да је могуће наплатити 34 милијарде, док је значајан дио те суме ненаплатив.

"Здравствена књижица може бити оверена само ономе ко редовно и у пуном износу уплаћује здравствено осгурање", рекао је Вуксановић, додајући да има послодаваца који уплаћују мањи износ од потребног.

Према његовим ријечима, многи замишљају Фонд као банку која има гомилу пара из које се онда плаћа све оно што је потребно за лијечење, а чињеница је да се на крају мјесеца каса Фонда потпуно испразни.

Он је навео да несташица цитостатика "флуороурацила" постоји због тога што је производња тог лијека мања од реалних потреба, али да ће тржиште Србије за двије или три седмице бити снабдјевено тим цитостатиком.

Вуксановић је рекао да не очекује несташицу осталих лијекова на српском тржишту. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *