Србија споразумно пустила НАТО у земљу

Скупштина Србије ратификовала је јуче Споразум о сарадњи са НАТО који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима војног пакта који је извршио агресију на Србију и Црну Гору 1999. године. Споразум Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке предвиђа слободу кретања и дипломатски имунитет свим припадницима НАТО у Србији, као и привилегије […]

субота, 13 фебруара, 2016 / 19:27

Скупштина Србије ратификовала је јуче Споразум о сарадњи са НАТО који предвиђа слободу кретања и имунитет свим припадницима војног пакта који је извршио агресију на Србију и Црну Гору 1999. године.

Споразум Србије и НАТО о сарадњи у области логистичке подршке предвиђа слободу кретања и дипломатски имунитет свим припадницима НАТО у Србији, као и привилегије које сљедују дипломатама по Бечкој конвенцији.

Како пише Блиц, споразум им омогућава да с Војском Србије размјењују повјерљиве информације и опрему. Пропис широко отвара врата за још чвршћу сарадњу Србије и НАТО, односно Алијансине Организације за подршку и набавку (НСПО) и Агенције за подршку и набавку (НСПА).

Припадници ових тијела НАТО и њихова возила имаће, како се наводи, “право неопходног слободног пролаза и приступа кроз читаву Србију” док ће се улазак у забрањене безбједносне зоне усаглашавати са надлежним органима. Наглашено је и да се особљу НАТО на њихов захтјев мора одобрити приступ свим државним и приватним објектима у којима се ради, укључујући и оне у којима се обављају испитивања и пробе.

Цјелокупно особље уживаће дипломатски имунитет и биће ослобођено плаћања пореза, царина, ПДВ, моћи ће да увози опрему и уговара набавку робе, услуга и грађевинске радове – без икаквих оптерећења. Тачније, неће имати никакве намете, осим за комуналне услуге.

Србија се још у марту прошле године Индивидуалним партнерским акционим планом (ИПАП) обавезала да омогући НАТО војницима слободан транзит кроз Србију, да користе војну инфраструктуру и буду заштићени посебним статусом док бораве на територији Србије.

ИПАП, између осталог, подразумијева потписивање СОФА споразума којим се регулише прелазак границе и ниво имунитета за припаднике Алијансе док пролазе кроз Србију или бораве у њој, као и приступ војним објектима. Србија се такође обавезала и да регионални центар за обуку “Југ”, код Бујановца, буде отворен за све земље чланице Партнерства за мир и НАТО, да постепено усклађује своје прописе у области одбране са ЕУ, уништава вишкове наоружања.