Србија се придружила тужби СПЦ протиц Црне Горе

Влада Србије придружила се тужби против Црне Горе, коју је Епархија будимљанско-никшићка и још 11 организационих јединица Српске православне цркве (СПЦ) поднијела Европском суду за људска права у Стразбуру због поврата имовине, пишу "Вијести". У државном врху Црне Горе разматрали су тај потез Србије, који сматрају провокацијом, а из врха власти речено је да такав […]

петак, 4 новембра, 2011 / 10:11

Влада Србије придружила се тужби против Црне Горе, коју је Епархија будимљанско-никшићка и још 11 организационих јединица Српске православне цркве (СПЦ) поднијела Европском суду за људска права у Стразбуру због поврата имовине, пишу "Вијести".

У државном врху Црне Горе разматрали су тај потез Србије, који сматрају провокацијом, а из врха власти речено је да такав поступак сигурно неће прећутати и да се врло брзо може очекивати одговор.

Србија се тужби, која је поднијета 2004. године, придружила у септембру.

Митрополија црногорско-приморска поднијела је двије тужбе Суду у Стразбуру, а једну Епархија будимљанско-никшићка на челу са Јоаникијем Мићовићем.

Координатор Правног савјета Митрополије протојереј Велибор Џомић рекао је да су их из Суда обавијестили да су тужбе прихваћене и да се очекује њихово скоро рјешавање.

У случају Митролопије прва тужба се, како је објаснио, односи на манастир Златицу, а друга на непоступање државних органа по некадашњем Закону о праведној реституцији из 2002. године.

Џомић је рекао да Митрополија потражује сву имовину која је за вријеме комунизма одузета црквеним општинама и манастирима.

Ријеч је о седам кућа у Подгорици, стадиону "Будућности", и комплетном гробљу Чепурци. На Цетињу потражују 39 хектара у Горњем и Доњем Пољу, 176 хектара градске површине, Парк "13. јул", Његошев парк, 6,5 хектара око Умјетничке галерије, Орлов крш и 220 хектара на Ђиновом брду.

Митрополија за манастир Острог потражује више од 700 хектара, а за манастире Ждребаоник, Врањину и Морачу од неколико десетина до више од 100 хектара. (Оставите одговор