Србија потписала уговор са Росатомом, о изградњи нуклеарног центра

Србија и Русија потписале су споразуме о изградњи Центра за нуклеарне технологије у Србији, што ће учинити приступачном високотехнолошку медицинску помоћ за њене грађане, усмјерену прије свега на рјешавање проблема у борби са онколошким обољењима.

четвртак, 9 децембра, 2021 / 12:52

На основу ових споразума у наредне три године у Србији ће бити изграђен Центар за нуклеарну медицину на бази циклотронског комплекса и објекти за производњу радиофармацеутских лијекова.

Влада Србије и руска државна корпорација "Росатом" склопиле су Генерални оквирни споразум о изградњи Центра и Споразум о оснивању заједничког предузећа које ће овај пројекат реализовати на територији Србије, саопштено је из Владе Србије.

Споразуме су, уочи посјете премијера Србије Ане Брнабић Москви, потписали министар без портфеља у Влади Србије и предсједник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом Ненад Поповић и предсједник "Росатома" Јевгениј Пакерманов.

Поповић је рекао да ови споразуми враћају Србију на мапу европских земаља које посједују капацитете за научна истраживања у области нуклеарних технологија.

"Ово ће подићи спремност Србије у области медицине, науке, истраживања, а већ сада имамо захтеве из земаља из окружења да заједно са нашим научницима користе капацитете овог центра", рекао је Поповић и додао да су споразуми потписани на основу договора предсједника Србије Александра Вучића и Русије Владимира Путина.

Генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачев је рекао да ће радиофармацеутски комплекс и Центар за нуклеарну медицину за грађане Србије учинити приступачном високотехнолошку медицинску помоћ, усмјерену прије свега на рјешавање проблема у борби са онколошким обољењима.

Пакерманов је рекао да ће у оквиру заједничког предузећа са српском страном бити покренута савремена производња радиофармацеутских препарата за дијагностику и лијечење различитих обољења.

"То ће у значајној мери допринети развоју напредне нуклеарне медицине у Србији и у цијелом региону. Почетак радова за практичну реализацију пројекта планиран је већ у 2022. години", најавио је Пакерманов.

Будући центар ће дати значајан допринос развоју Србије, и у њему ће се примјењивати најнапредније технологије као што су производња радиоизотопа који се користе у медицинске и индустријске сврхе, производња легираног силицијума за индустрију, пружање услуга за одређивање елементарног састава руда и минерала, као и еколошких узорака.