Србија обиљежава Дан сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату

Србија ће први пут обиљежити 21. октобар као Дан сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату. Дан сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату установљен је прошлогодишњим измјенама Закона о државним и другим празницима, а обиљежава се као сјећања на 21. октобар 1941. и крваву јесен те године кад су њемачке окупационе снаге […]

недеља, октобар 21, 2012 / 14:01

Србија ће први пут обиљежити 21. октобар као Дан сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату установљен је прошлогодишњим измјенама Закона о државним и другим празницима, а обиљежава се као сјећања на 21. октобар 1941. и крваву јесен те године кад су њемачке окупационе снаге извршиле масовни ратни злочин над цивилима у Крагујевцу и широм Србије.

Како је најављено из Предсједништва Србије, поводом обиљежавања 71. годишњице стријељања грађана Крагујевца у Другом свјетском рату предсједник Србије Томислав Николић ће посјетити меморијални парк „Шумарице” у Крагујевцу и присуствовати „Великом школском часу”.

„Велики школски час” је антиратна манифестација којом се из Крагујевца сваке године свијету упућује порука да се никада не понови злочин из Другог свјетског рата, када су фашистичке снаге 1941. године у том граду стријељале хиљаде невиних грађана, међу којима ђаке и професоре Прве крагујевачке гимназије.

Крај споменика „Пето три”, биће изведена поема „Они су ушли у наш дом” Јована Зилвака, за коју је музику компоновао Мирослав Штаткић, а костиме и сценографију, у којој ће учествовати више од 40 глумаца и статиста, урадио је Миливоје Штулић.

Њемачке окупационе снаге су 20. и 21. октобра 1941. године у Крагујевцу стријељале више хиљада цивила у знак одмазде, што се сматра једним од најтрагичнијих догађаја на тлу Србије у Другом свјетском рату.

На суђењу у Нирнбергу прихваћено је да је у Крагујевцу стријељано око 7.000 цивила, док су савремена истраживања утврдила имена 2.792 убијене особе, међу којима 270 дјеце, од којих је најмлађи имао 11 година.

Скупштина Србије усвојила је децембра прошле године измјене Закона о државним и другим празницима, којим је предвиђено обиљежавање три нова празника, а међу њима и 21. октобра.

Тим измјенама уведено је обиљежавање 22. априла као Дана сјећања на жртве холокауста, геноцида и друге жртве фашизма у Другом свјетском рату, који је, такође, радни дан, као и 11. новембар као Дан примирија у Првом свјетском рату, који се обиљежава нерадно.

Дан сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату обиљежава се радно.

Николић положио вијенац у „Шумарицама”

Предсједник Србије Томислав Николић положио је вијенац у Спомен парку „Шумарице „ у Крагујевцу, на обиљежавању Дана сјећања на српске жртве у Другом свјетском рату, којем су присуствовали државни званичници, представници дипломатског кора, Српске православне цркве, локалне самоуправе и многобројни грађани.

Вијенце испред споменика „Пето три” у Шумарицама, гдје су њемачки нацисти прије 71 годину стрељали 2.792 цивила положили су представници Владе Србије и Народне скупштине, представници дипломатског кора, међу којима су били амбасадори Њемачке, Палестине, Словачке и Бјелорусије, као и представници градова – побратима Крагујевца и локалне самоуправе.

Молебан је служио владиика шумадијски Јован са свештенством.

Крај хумке стријељаним вијенац су први положили и представаници Прве крагујевачке гимназије, из чијих учионица је на десетине дјеце и професиора доведено на стријељање 21. октобра 1941. године.

Николић: Народ никад не стоји иза зликоваца

Народ никада не стоји иза зликоваца, поручио је предсједник Србије Томислав Николић из Крагујевца, са обиљежавања 71-годишњице стријељања грађана Крагујевца у Другом свјетском рату, и додао да је злочин који се догодио у Шумарицама опомена за све.

Николић је у изјави новинарима истакао да је задовољан што обиљежавању годишњице и полагању вијенца стријељаним грађанима Крагујевца присуствује и амбасадор Њемачке Хајнц Вилхелм.

„Мислим да је ово добра опомена за све и драго ми је што је ту и његова екселенција амбасадор Њемачке, који је и тиме доказао величину свог народа, јер народ никада не стоји иза зликоваца”, поручио је Николић.

Он је додао да ово обиљежавање за њега има посебан значај од најранијег дјетињства и да му је драго што се још увијек на овом мјесту окупља толико људи, пошто одавно нису живи родитељи страдалих.0 КОМЕНТАРА

  1. И опет изостаје права порука и поука иако је Србија промијенила председника.

    Зашто је тешко првом човеку Србије рећи само ово:

    Да Србија никад више не смије бити жртва туђих интереса! Да никад не смије бранити туђе интересе по цијену живота свог становништва, без обзира да ли ти интереси били енглески(као током WW2 нажалост), амерички, руски, комунистички, глобалистички, трећег рајха, четвртог рајха или једноставно евроске уније тренутно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *