Србија: Нису хтјели оптерећивати грађане информацијом о поскупљењу струје?

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је да је вијест о поскупљењу струје од 1. априла за 15 одсто објављена тек недавно јер, како је рекао, Влада није хтјела да "оптерећује" грађане прије објаве програма договореног са Међународним монетарним фондом /ММФ/. Вујовић је за београдску "Политику" рекао да Влада није хтјела да објављује програм договорен […]

недеља, март 8, 2015 / 11:55

Министар финансија Србије Душан Вујовић изјавио је да је вијест о поскупљењу струје од 1. априла за 15 одсто објављена тек недавно јер, како је рекао, Влада није хтјела да "оптерећује" грађане прије објаве програма договореног са Међународним монетарним фондом /ММФ/.

Вујовић је за београдску "Политику" рекао да Влада није хтјела да објављује програм договорен са ММФ-ом, који садржи и поскупљење струје, док Борд директора ММФ-а не усвоји и објави тај програм.

"Поскупљење струје има значајан психолошки ефекат, поготово у тешким економским условима. О томе се прича већ дуже време, али нисмо желели да људе оптерећујемо пре објаве. У медијима је ситуација таква да би вест о поскупљењу могла да одвуче пажњу јавности с најважније позитивне ствари да смо, после два науспешна покушаја, добили подршку ММФ-а", објаснио је Вујовић.

Он је рекао да ће у априлском поскупљењу струје половину чинити повећање саме цијене струје, а другу половину акцизе на струју, али се неће исказивати процентуално, већ ће износити фиксних 0,5 динара /0,004 евра/ по киловат-часу.

Вујовић је навео да је са ММФ-ом договорено да се запосленост у јавном сектору смањи пет одсто кроз природни одлив и отпуштања.

На питање зашто је негирао да ће отпуштања бити дио договора, Вујовић је истакао да је он тврдио да је циљ програма ефикаснија држава, а не отпуштања.

Министар је навео да ће дио новца од продаје имовине бити коришћен за враћање најскупљих кредита.

"Ако од продаје `Телекома` добијемо две милијарде /евра/, отприлике половина ће бити потрошена на враћање дугова, а друга половина на завршавање приоритетних пројеката са високим приносима", навео је Вујовић.

Он је указао на то да је без реформи Србија могла да настави још двије или три године, али да би тада дошли до краја и морали да прихватимо много веће смањење расхода.Оставите одговор