Србија: Нико неће да буде варилац или возач, сви би у ИТ

Министар за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Србије Зоран Ђорђевић рекао је да је Влада уочила да ће због мањка радне снаге у неким областима бити проблема, због чега жели да понуди преквалификације.

среда, 8 августа, 2018 / 11:31

Ђорђевић каже да се утврђује шта је од занимања потребно да би се понудиле преквалификације и наводи да фале кадрови за "стара занимања", вариоци, возачи…, док за нека занимања нема заинтересованих.

Он истиче да највећи интерес влада за ИТ сектор – јавља се 10 људи на једно потенцијално радно мјесто за преквалификацију.

"Већ имамо мањак радне снаге и желимо да пробамо да преквалификацијама дођемо до адекватне радне снаге. Желимо да и они који раде задрже своја радна места. Почели смо од ИТ сектора, успели смо, видели да постоји велико интересовање. То је сада популарно занимање. Сада идемо преко локалних националних служби, да видимо шта је потребно од занимања, и радимо тендере да прикупимо људе који могу да их преквалификујемо и да дођемо до кадрова", рекао је Ђорђевић за РТС.

У вези са усклађивању образовања са потребама тржишта, Ђорђевић каже да се раније о томе није водило рачуна, али да се сада и на томе ради и иде у добром правцу, те да се већ разговара и са инвеститорима о њиховим потребама.1 КОМЕНТАР