Србија није једина: Боливијци лупају у шерпе тражећи предсједничке изборе

Многи грађани Боливије лупали су синоћ шерпе и бацали петарде са прозора и балкона тражећи одржавање предсједничких избора у року од 90 дана.

петак, 1 маја, 2020 / 18:52

Протест је био посебно гласан у главном граду Ла Пазу, а одржан је усред ванредне ситуације проглашене 22. марта због епидемије корона вируса.

Предсједнички избори у Боливији заказани за 3. мај одложени су због епидемије. Парламент је у сриједу усвојио закон према којем би избори требало да буду одржани у року од 90 дана, али закон треба да потпише привремена предсједница Жанин Ањес.

Присталице бившег предсједника Боливије Ева Моралеса сумњају да Жанин Ањес одуговлачи са потписивањем закона да би одложила изборе за наредну годину иако је изборна комисија предложила да гласање буде одржано између 28. јуна и 27. септембра.

Моралес је 10. новембра 2019. године био приморан на оставку под притиском војске и протеста опозиције која се бунила на резултате предсједничких избора на којима он тврди да је побиједио, иако према Уставу није имао право на нови мандат.

Од његове оставке земљу води сенаторка деснице Жанин Ањес која се прогласила за привремену предсједницу Боливије.