Србија најављује законско укључивање домаћинстава у производњу струје енеријом Сунца

Министарка Зорана Михајловић најавила је да ће грађани већ од љета моћи да постану произвођачи електричне енергије ако се одлуче да инсталирају соларне панеле. На основу тога ће им се умањивати рачуни за струју.

среда, 10 марта, 2021 / 10:33

Век соларних панела је 25 година, а инвестиција у њих може да се исплати за седам до 10 година, објашњава Михајловићева у изјави за Тањуг и додаје да сваке године пада цена соларних панела.

"Путем соларних панела моћи ћемо да произведемо готово 10 одсто енергије коју сада добијамо из термоелектрана", истакла је министарка.

То ће бити омогућено усвајањем потпуно новог Закона о обновљивим изворима енергије и измена Закона о енергетској ефикасности, чије би предлоге влада требало да усвоји већ ове седмице.

"Очекујем да ове недеље влада усвоји предлоге четири базична закона у енергетици. Наш интерес је да имамо много већи проценат произведене и потрошене струје из обновљивих извора. Обновљиви извори енергије нису само мале хидроелектране о којима се толико причало и које су заиста у неким деловима Србије направиле одређене проблеме", рекла је Михајловићева.

Она напомиње да су обновљиви извори енергије и соларни панели, ветрогенератори, биомаса и други.

Појашњава да је законом предвиђена једна новина, а то је квалификација потрошача који је и произвођач, што значи да потрошач може да буде и произвођач.

Свако у свом дому може да буде и произвођач електричне енергије, свако домаћинство, било да је у питању кућа или зграда, без обзира на то са колико је станова, навела је Михајловићева.

Министарка објашњава да ако неко жели да инсталира панеле, прво мора пројектантска кућа да уради пројекат, затим треба добити локацијске услове и решење о томе да ли могу да се изводе радови на крову или на зидовима зграде или куће.

"Морате добити услове од Дистрибуције, шта стављате и шта радите. То је прва ствар, затим дистрибутивни систем одређује тачно место где се мери та електрична енергија. Након тога се инсталирају панели и прикључују на инсталацију коју већ имате у вашем домаћинству", наводи министарка.

Напомиње да снага и број панела који ће бити инсталирани могу да буду једнаки или мањи у односу на обрачунску снагу коју је ЕПС већ дао домаћинству.

"Када сте већ све то урадили, Дистрибуција вам даје решење о прикључку вашег објекта на соларне панеле. Ми већ од лета можемо да почнемо тиме да се бавимо и то да радимо", каже Михајловићева.

Како је рекла, сваког месеца ће тим домаћинствима бити умањени рачуни за онај износ струје која се добија из соларних панела.

Ако је у питању месец када је неко на одмору или из других разлога није трошио струју, произведена електрична енергија из соларних панела пребацује се у дистрибутивну мрежу и тај број неутрошених киловат-часова може домаћинство да пребаци за неки други месец.

Тако сте практично у претплати, рекла је Михајловићева.

Истиче да постоје различити потрошачи у Србији, да је просечна потрошња домаћинства око 400 киловат-часова месечно, али да 54 одсто њих троши много више.

Додаје да ће соларни панели много значити за систем без обзира на то да ли их користе домаћинства која троше више или мање струје, или индустријски објекти.