Србија кооперативна на преговорима

Шефови делегација Србије и Косова Борислав Стефановић и Едита Тахири изјавили су у Бриселу да је на разговорима постигнут одређен напредак око катастра и матичних књига, као и питања снабдевања електричном енергијом. „Постигнут је одређен напредак око катастра и матичних књига и питања снабдевања електричном енергијом, о чему смо изложили наш предлог и надамо се […]

уторак, 29 марта, 2011 / 00:07

Шефови делегација Србије и Косова Борислав Стефановић и Едита Тахири изјавили су у Бриселу да је на разговорима постигнут одређен напредак око катастра и матичних књига, као и питања снабдевања електричном енергијом.

„Постигнут је одређен напредак око катастра и матичних књига и питања снабдевања електричном енергијом, о чему смо изложили наш предлог и надамо се да ће на наредном састанку најзад доћи до позитивног закључења ових тема о којима смо разговарали”, рекао је новинарима Стефановић после вишечасовног разговора две делегације.

Стефановић је потврдио претходну изјаву Едите Тахири да је начелно договорено да се Косову из Србије доставе копије матичних књига и катастара.

Едита Тахири је објаснила да је Приштина то прихватила зато што је тако решено, доставом копија, и питање сукцесије бивше Југославије, кад је ријеч о бившим југословенским републикама.

Она је изјавила да је одређен напредак постигнут око енергије и телекомуникација, али да то захтјева даље разговоре.

„Српски тим је на врло детаљан и разрађен начин приказао наше предлоге. Очекивали смо око неких тема можда веће разумевање приштинске стране”, додао је Стефановић и нагласио да је то било око усаглашавања стравова о царинским печатима Косова и телекомуникацијама.

„Али, то не значи да нећемо постићи договор на неком од наредних састанака. Сва ова питања садрже и политичке и техничке проблеме, зато треба доста разумевања и стрпљења”, рекао је шеф делегације Србије.

Рзговори су трајали од данас прије подне, а учеснике је поздравила шефица дипломатије Европске уније Кетрин Ештон.Оставите одговор