Србија гради електрану након више од двије деценије

Влада Србије одобрила је реализацију друге фазе модернизације Термоелектране и копова Костолац, којом је предвиђена градња нове термоелектране у Костолцу, снаге 350 мегавата, потврђено је Танјугу у Влади. Влада је, на седници одржаној прошле недеље, дала сагласност на одлуку Управног одбора Електропривреде Србије (ЕПС), којом је тој компанији одобрено потписивање уговора са кинеском компанијом ЦМЕЦ […]

уторак, 19 новембра, 2013 / 06:43

Влада Србије одобрила је реализацију друге фазе модернизације Термоелектране и копова Костолац, којом је предвиђена градња нове термоелектране у Костолцу, снаге 350 мегавата, потврђено је Танјугу у Влади.

Влада је, на седници одржаној прошле недеље, дала сагласност на одлуку Управног одбора Електропривреде Србије (ЕПС), којом је тој компанији одобрено потписивање уговора са кинеском компанијом ЦМЕЦ за градњу новог термоблока у Костолцу и проширење копа Дрмно са девет на 12 милиона тона угља годишње.

Потписивање тог уговора ће бити у среду 20. новембра у Влади Србије, речено је Танјугу у ЕПС-у.

Укупна вредност друге фазе пакет аранжмана, који се у Костолцу спроводи у сарадњи са кинеским партнерима је 715,6 милиона евра.

Нови термо блок у Костолцу, снаге 350 мегавата, требало би да буде на мрежи до краја 2019. године.

У ЕПС-у су истакли да је та одлука историјска, јер је последњи блок у ЕПС-у пуштен у рад пре 23 године.

Реч је о важном стратешком пројекту, који је један од приоритетних у стратегији развоја енергетике Србије, који ће допринети стабилности и сигурности енергетског система Србије у будућности.

Пројектом је предвиђено да се поштују сви енергетски стандарди Европске уније и Србије, посебно у области заштите животне средине.

У оквиру прве фазе модернизације у Костолцу се изводи ревитализација блокова Б1 и Б2 и изградња постројења за одсумпоравање, уз пратеће инфраструктурне објекте-железнице и пристаништа.

Пакет аранжман за модернизацију Костолца остварује се са 85 одсто из кинеског зајма под повољним условима, што је 1,06 милијарди долара, и остатак из средстава ЕПС-а и ТЕ-КО Костолац.

Пакет аранжман за модернизацију ТЕ-КО Костолац заснован је на Споразуму о економској и техничкој сарадњи у области инфраструктуре потписаном између Влада Србије и Народне Републике Кине.0 КОМЕНТАРА

  1. Koja patetitka. Istorijska odluka davanja našeg rudnika kinezima da sebi grade termoelektranu. To prenesu mejstrim mediji i narod stvarno poveruje.
    Zašto srbijanska elektroprivreda sama ne gradi svoje hidroelektrane i termoelektrane, šta će im kinezi. Nisu ni u Obrenovcu sa njima pravili. Da li je možda Kina sa Srbijom gradila svoje termolektrane i najveću hidroelektranu na svetu od 22 500 MW?
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Hidroelektrana_Tri_klanca
    Koji ste vi bednici, to još malo uglja i reka što vam je ostalo dajete,da vam otmu. Ulica mora da radi, narod u Srbiji mora odbraniti svoje resurse kako one na KOsovu tako i po Srbji koju mu vlast otima.

Оставите одговор