Србија добила нову/стару владу

У Скупштини Србије министри нове владе премијера Мирка Цветковића вечерас су, после цјелодневне расправе, положили заклетву, чиме је завршен процес реконструкције владе која сада има 17 министарстава и 21 члана. "За" је гласало 129 посланика владајуће коалиције, док је против било 19 посланика Демократске странке Србије, а посланици Нове Србије, Српске радикалне странке, Српске напредне […]

понедељак, март 14, 2011 / 22:55

У Скупштини Србије министри нове владе премијера Мирка Цветковића вечерас су, после цјелодневне расправе, положили заклетву, чиме је завршен процес реконструкције владе која сада има 17 министарстава и 21 члана.

"За" је гласало 129 посланика владајуће коалиције, док је против било 19 посланика Демократске странке Србије, а посланици Нове Србије, Српске радикалне странке, Српске напредне странке и Либерално демократске партије нису гласали пошто су изашли из сале прије гласања.

У реконструисаној влади премијер Цветковић преузеће и министарство финансија, а његов замјеник остаје Ивица Дачић, који ће и даље водити и Министарство унутрашњих послова.

Влада има три потпредсједника: Божидара Ђелића, Јована Кркобабића и Верицу Калановић. У реконстуисаној влади на челу Министарства спољних послова остаје Вук Јеремић, одбране Драган Шутановац, правде Снежана Маловић, за Косово и Метохију Горан Богдановић, омладине и спорта Снежана Самарџић Марковић, рада и социјалне политике Расим Љајић, а министар без портфеља и даље је Сулејман Угљанин .

Уз досадашње, нове ресоре добили су Милутин Мркоњић који сада води Министарство за инфраструктуру и енергетику, Оливер Дулић – Министарство животне средине, рударства и просторног планирања, Срђан Срећковић – Министарство вере и дијаспоре, Милан Марковић – Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу и Жарко Обрадовић – Министарство просвете и науке.

Нови људи у влади су министар економије и регионалног развоја Небојша Ћирић, министар пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде Душан Петровић, министар здравља Зоран Станковић и министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић.

Нови министри који су добили нове ресоре, као и Верица Калановић као потпредсједник владе, положили су заклетву која гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу се обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије ".

Премијер је истакао да ће приоритети рада реконструисане владе бити пуна посвећеност што бржем уласку Србије у ЕУ, очување Косова и Метохије у саставу Србије, развој привреде и побољшање животног стандарда грађана, развој социјално одговорне државе и солидарног друштва, бескомпромисна борба против криминала и корупције и пуна сарадња с Хашким трибуналом.Оставите одговор