Србија ће сачекати кандидатуру до фебруара

Лидери ЕУ одлучили су данас, после повремено жустре расправе у Бриселу, да се нацрт закључака о Србији дјелимично промијени и да се од Савјета министара ЕУ затражи да у фебруару изврши процјену, како би лидери Уније почетком марта могли Србији дефинитивно да одобре статус кандидата за чланство у ЕУ. Европски савјет разматрао је данас предлог […]

петак, децембар 9, 2011 / 13:35

Лидери ЕУ одлучили су данас, после повремено жустре расправе у Бриселу, да се нацрт закључака о Србији дјелимично промијени и да се од Савјета министара ЕУ затражи да у фебруару изврши процјену, како би лидери Уније почетком марта могли Србији дефинитивно да одобре статус кандидата за чланство у ЕУ.

Европски савјет разматрао је данас предлог закључка да се Србији у марту 2012. одобри статус кандидата ако додатно среди односе с Приштином.

У предлогу закључака писало је да се „с циљем да се Србији одобри статус земље кандидата за чланство у ЕУ до марта 2012. Европски савјет задужује Савјет министара ЕУ да проучи и потврди да је Србија наставила да убједљиво испуњава преузете обавезе”.

То, како се додаје, подразумијева „даљи напредак у кретању ка искреном спровођењу постигнутих сппоразума у дијалогу, укључујући и споразум о интергисаном управљању прелазима/границама (ИБМ) као и да је постигла споразум о учешћу свих страна у регионалној сарадњи и да активно сарађује у обезбјеђивању да Еулекс и Кфор извршавају своје мандате”.

На конференцији за новинаре после Европског савета, Херман ван Ромпеј је рекао да је Србија остварила значајан напредак, изручила оптужене за ратне злочине, као и да је покренут дијалог Приштине и Београда.

Очекујемо од Србије да то настави. Јасан циљ ЕУ је да се Србији додијели статус кандидата, рекао је Ван Ромпеј.

Србија неће одустати

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је данас да Србија не може и не сме да одустане од своје европске будуцности.

„Свака друга одлука имала би далекосежне и дубоке последице по зивот грађана”, рекао је Тадић, на конференцији за новинаре након објављивања одлуке Европског савета о статусу кандидата Србије за чланство у ЕУ.

Он је додао да независно да ли се ЕУ суочава са тешкоћама, Србија припада Европи.

„Ми припадамо Европи, Србија припада Европи у домену културе привреде, политике и безбедности и у сваком смислу другом смилсу”, рекао јеТадић.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *