Срби у Хрватској мањина међу мањинама

Политичком трговином ХДЗ-а и СДП-а, уз благослов српских представника, уставним промјенама у Хрватској постигнута су два циља: Хрватима у БиХ ускраћен је привилеговани статус битног фактора у процесу политичког одлучивања у Хрватској, а Србима, хрватским грађанима, осакаћен мањински статус. Марко Рокнић Хрвати у БиХ убудуће ће у хрватском Сабору умјесто досадашњих 12 имати три посланика, […]

понедељак, мај 24, 2010 / 17:44

Политичком трговином ХДЗ-а и СДП-а, уз благослов српских представника, уставним промјенама у Хрватској постигнута су два циља: Хрватима у БиХ ускраћен је привилеговани статус битног фактора у процесу политичког одлучивања у Хрватској, а Србима, хрватским грађанима, осакаћен мањински статус.

Марко Рокнић
Хрвати у БиХ убудуће ће у хрватском Сабору умјесто досадашњих 12 имати три посланика, а за њих ће моћи гласати искључиво у хрватским дипломатско-конзуларним представништвима у сусједној држави.
Многи су у Хрватској осудили такво рјешење, а Хрватско културно вијеће огласило се саопштењем у којем тврди да су тиме "Хрвати изван Хрватске доведени у неравноправан положај, да су проглашени другоразреднима и сувишнима и сведени на статус мањине".
Тако су, ненамјерно, у Хрватском културном вијећи признали да су мањине у Хрватској неравноправне, другоразредне и сувишне.
Након усаглашених уставних промјена, које ће бити донесене до љета, мањинама у Хрватској коначно ће бити признато двоструко право гласа, чиме се и њихов мањински положај значајно поправља.
Међутим, оно што боде очи је искључивање Срба из тог мањинског корпуса, јер ће двоструко право гласа имати само мале мањине, тј. оне чији удио у становништву не прелази 1,5 одсто, док ће Срби на то право морати причакати док се не сведу у те оквире.
Утјешна је, можда, тек чињеница да, како сада ствари стоје, неће дуго чекати да се изједначе са малим мањинама у Хрватској. Тренд је исувише очигледан да би у њега посумњали.
Што је најгоре, са таквим рјешењем српског мањинског статуса сагласили су се и српски политички представници.
Србима, као и Хрватима из БиХ, остају гарантована три посланичка мјеста у парламенту, али по атипичном Шексовом моделу скројеном за Србе – изборни побједник добија сва три мјеста у Сабору, која иду листи која међу Србима освоји највише гласова.
Познаваоци тих закулисних политичких игара тврде да је ријеч о трговини ХДЗ-а и Самосталне демократске српске странке /СДСС/ – за одрицање од двоструког права гласа СДСС је добио ексклузивну позицију јединог српског политичког заступника.
Тако су Срби у Хрватској, у двадесет година њене самосталности, прошли пут од конститутивног народа до мањине међу мањинама.
Иначе, промјене хрватског Устава један су од услова за њено приступање Европској унији.Оставите одговор