Срби траже свој кантон у Федерацији БиХ!

Када почну најављене уставне промјене у Федерацији БиХ представници српског народа тражиће да Дрвар, Гламоч и Грахово добију посебан статус у оквиру овог ентитета! У оквиру званичних преговора о најављеним уставним промјенама у Федерацији БиХ, односно о формирању хрватског и бошњачког "мегакантона", представници Срба у овом ентитету захтијеваће да и они добију своју територијалну формацију, […]

понедељак, 25 јануара, 2016 / 15:57

Када почну најављене уставне промјене у Федерацији БиХ представници српског народа тражиће да Дрвар, Гламоч и Грахово добију посебан статус у оквиру овог ентитета!

У оквиру званичних преговора о најављеним уставним промјенама у Федерацији БиХ, односно о формирању хрватског и бошњачког "мегакантона", представници Срба у овом ентитету захтијеваће да и они добију своју територијалну формацију, односно својеврсни савез повратничких српских општина, јер тврде да, за разлику од Бошњака и Хрвата у Републици Српској, они у Федерацији БиХ немају позицију која би им гарантовала безбједност и конститутивност!

Ова иницијатива први пут је изнесена прије неколико година, а српски представници кажу да ће је поново активирати, јер је њихов положај све тежи, пише "Прес РС".

Према ријечима Милета Марчете, посланика у Парламенту ФБиХ, Срби повратници траже посебан статус унутар Федерације БиХ, јер тренутно нису конститутиван народ у овом ентитету.

"То може бити једна врста кантона или посебне организације, која би, као цјелина била под кровом Федерације БиХ. Сматрамо да би требало формирати савез општина, а ако некоме боде очи да се то зове савез српских општина, та одредница може бити замијењена.

У том савезу били би Дрвар, Гламоч и Грахово, а није спорно да буде и нека мултиетничка општина, као што је Кључ и слично. Морамо имати неки ауторитет, законске и уставне норме које би нам гарантовале конститутивност и вратиле осјећај да смо дио овог друштва", рекао је Марчета за Прес.