Срби не дају у Босилеград, Бугари протествују

СОФИЈА/БОСИЛЕГРАД – Бугарска је данас уручила протестну ноту Србији због забране скупа у Босилеграду поводом 138. годишњице смрти бугарског националног хероја Васила Левског. Нота је уручена амбасадору Србије у Софији Александру Црквењакову, а шеф бугарске дипломатије Николај Младенов најавио је да ће информисати европске партнере о „групном заустављању грађана” који су јутрос покушали да уђу […]

петак, фебруар 18, 2011 / 23:33

СОФИЈА/БОСИЛЕГРАД – Бугарска је данас уручила протестну ноту Србији због забране скупа у Босилеграду поводом 138. годишњице смрти бугарског националног хероја Васила Левског.

Нота је уручена амбасадору Србије у Софији Александру Црквењакову, а шеф бугарске дипломатије Николај Младенов најавио је да ће информисати европске партнере о „групном заустављању грађана” који су јутрос покушали да уђу у Србију.

Према тврдњама бугарских извора, на граничном прелазу Рибарце заустављени су аутобуси којима су се гости из Бугарске упутили у Босилеград.

Ту тврдњу, међутим, демантовао је портпарол Полицијске управе у Врању, мајор Драган Стаменковић.

„Информација није тачна. Гранични прелаз Рибарце нормално ради. Прелаз људи и аутомобила одвија се у оба правца”, кратко је Танјугу рекао Стаменковић.

Како је тврдио предсједник бугарског Културно-информативног центра (КИЦ) из Босилеграда Иван Николов, прелазак Бугара у Србију је спречен.

„Јутрос је из Софије, на годишњицу смрти Васила Левског, требало да стигне неколико десетина високих гостију. Њима је у Рибарцу речено да је прелаз затворен, па су се сви они, после неколико сати чекања, вратили у Софију”, рекао је Николов, који је – узгред – и јуче „предвиђао” да ће полиција покушати да спријечи прелазак границе.

Николов је касније прецизирао да су „високи гости” – активисти националистичке странке Атака.

Бугарски медији, који опширно пишу о овом случају, наводе да су српски цариници уствари врло споро пропуштали возила на граничном прелазу, тврдећи да је ријеч о рутинској контроли.

Како је јавио дописник Танјуга, обиљежавање годишњице смрти Левског је због забране окупљања протекло скромно, а вијенце је на спомен бисту Левском положио бугарски амбасадор у Србији Георгиј Димитров.Оставите одговор