11:03 Корона вирус = Двије милијарде отказаних летова и 252 милјарди $ губитка10:58 Ненад Стевандић: Централна банка БиХ служи ММФ, а не потребама народа09:42 Аљбин Курти и Харис Силајџић – „Ко хоће веће изгуби и оно из вреће“09:36 За Мајду Татаревић из Митровићевог министарства свете ријечи су: КОВИД-19 и ЦЕФТА09:20 Горе од Другог свјетскот: Италијан Луиђи тражи од НАТО да у борби против корона вируса сарађује са Русијом09:13 Баштионик дарује помоћ црквених општина Шарговац и Ребровац радницима УКЦ БЛ09:02 Свјетска банка рекламира кредитну линију у доба свјетске пандемије (наравно код Срба латиницом)08:54 МСУРС и Француска помјерају за новембар: Нема Ноћи музеја, али нема ни латиничења!08:44 Беспотребно: Мексичка влада забранила производњу пива Корона08:37 Поводом блокаде Восток.РС од стране Фејсбука, огласило се Министарство иностраних послова Русије (ВИДЕО)

Срби из Ливна могу на лијечење у Бању Луку

Српски повратници у Ливањски кантон од данас се могу лијечити у Клиничком центру Бањалука, равноправно са пацијентима из Републике Српске, потврдио је Срни предсједник Клуба Срба у кантоналној скупштини Славиша Михајловић. Михајловић је рекао да је овим ријешен највећи проблем српских повратника у Ливањски кантон и испуњено обећање које је прошле седмице предсједник Републике Српске […]

уторак, 27 августа, 2013 / 10:28

Српски повратници у Ливањски кантон од данас се могу лијечити у Клиничком центру Бањалука, равноправно са пацијентима из Републике Српске, потврдио је Срни предсједник Клуба Срба у кантоналној скупштини Славиша Михајловић.

Михајловић је рекао да је овим ријешен највећи проблем српских повратника у Ливањски кантон и испуњено обећање које је прошле седмице предсједник Републике Српске Милорад Додик дао Србима који су се вратили у Дрвар, Грахово и Гламоч.

"Наши грађани лијечени су од Мостара до Загреба. Захваљујући предсједнику, Министарству здравља Српске, Фонду здравственог осигурања и Клиничком центру из Бањалуке, лијечење је одобрено свим нашим повратницима, а упутнице породичних љекара из кантона биће једнако третиране као оне из Српске", истакао је Михајловић.

Он је оцијенио да је Додик "показао да је предсједник свих Срба у региону" тиме што је у исти положај ставио Србе из Републике Српске и Ливањског кантона.

"Као неко ко долази из тих крајева, морам рећи да је ова помоћ дошла у право вријеме, јер у овом тренутку Срби у Федерацији БиХ пролазе кроз најтежи период од завршетка рата, када нас Федерација БиХ потпуно заобилази, а кантон понижава и угњетава", нагласио је Михајловић.

Осим реалне помоћи, додао је он, одобравање лијечења Србима Ливањског кантона има и дубљу националну димензију, јер је то доказ да српске повратничке општине нису саме и да се могу ослонити на Републику Српску.

Михајловић је поручио да ће у наредном периоду покренути питање одговорности оних који су свих ових година опструисали потписивања споразума Фонда здравственог осигурања Ливањског кантона са Клиничким центром Бањалука.

"Девет од десет кантона у Федерацији БиХ одавно је потписало билатералне споразуме са Републиком Српском, а наши повратници у Кантон десет су испаштали свих ових година", каже Михајловић.

У Грахову, Гламочу и Дрвару живи око 15.000 Срба. У протекле двије и по године, због немогућности лијечења у Ливањском кантону, из ових општина одјавило се 3.000 Срба, који су постали осигураници Фонда здравства Републике Српске.

"Обавеза нас политичара биће да у наредном периоду покушамо те грађане убиједити да се поново врате у своја ранија мјеста пребивалишта, како би током предстојећег пописа и општих избора сљедеће године имали више Срба повратника", нагласио је Михајловић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *