Срби и Руси размијенили ставове о глобалној нестабилности

На државном Лингвистичком Универзитету у Нижњем Новгороду у организацији центра за Балканска истраживања из Нижњег Новгорода, одржана је јавна дискусија на тему ,, руско-српски дијалог у условима глобалне нестабилности.

понедељак, 21 новембра, 2022 / 13:17

На скупу су узели учешће представници друштвено- политичког и академског живота Нижегородске регије -са којом од 2019 године влада Републике Српске има потписан споразум о сарадњи и јачању партнерских односа.

Догађају је присуствовао и предсједник Императорског Православног Палестинског Друштва одјељење Република Српска – свештеник Миладин Митровић који је истакао да је одржавање ове дискује изузетно важан и значајан догађај кроз који је шира јавност у Русији била упозната са свим изазовима и притисцима са којима се данас сусреће политичко руководство Републике Српске.

Притисци мађународне заједнице на Републику Српску и стални покушаји на дестабилизацију политичке ситуације нису ништа друго него срамни инструменти кроз које се агресивно покушава одвајање Републике Српске од Руске Федерације ,рекао је Митровић. Он истиче да се у раду ове конференције дискусијом аналитке и предлагањем конкретних пројеката дошло до врло важних закључака које ће не сумњиво бити продуктивни у борби да се минимализује негативни политички утицај Европске Уније како према Републици Српској,тако и према Руској Федерацији.

Излагачи овога скупа сагласни да очување плодотвроне сарадње између наших народа прије свега у домену политичко-економске ,а затим у културно- духовне сарадње треба да и даље остану приоритетни задатак у спољашњој политици Русије и њених геополитичких интереса. Грубо нарушавајући све норме међународног права и дипломатскога кодекса колективни Запад данас активно реализује политику ,,демонизације ,, Русије , а уз то демонизује и све друге земље које желе да се Русијом сачувају партнерске односе као што је то случај и са Републиком Српском истакла је у своме излагању декан факултета за међународне односе Светлана Анатолијевна Колобова.

Због тога је важно да се и у Републици Српској очува политичка стабилност и јединство, које је предуслов очувања нашег идентитета и опстанка Републике Српске.