Србац: Поштени налазачи вратили новац и одбили награду

Смајо Коларић и Радивој Лаловић из Српца нашли су торбицу у којој је била велика сума новца и вратили је власнику Радославу Радаку, али су одбили од њега примити понуђену награду. Међу становницима општине Србац веома позитивно је оцијењен гест Смаје и Радивоја, који су показали поштење када су власнику, трговцу из србачког села Ножичко, […]

среда, 18 септембра, 2013 / 11:45

Смајо Коларић и Радивој Лаловић из Српца нашли су торбицу у којој је била велика сума новца и вратили је власнику Радославу Радаку, али су одбили од њега примити понуђену награду.

Међу становницима општине Србац веома позитивно је оцијењен гест Смаје и Радивоја, који су показали поштење када су власнику, трговцу из србачког села Ножичко, вратили торбицу у којој су се, осим новца, налазили мобилни телефон и лични документи.
"Када сам кренуо код комшије Лаловића, примијетио сам да возачи на магистралном путу Нова Топола – Србац у насељу Инађол заобилазе неки предмет на средини пута. У почетку сам помислио да је ријеч о згаженој мачки, мањем псу или голубу, али сам касније угледао мушку торбицу коју сам узео, окачио на ограду и позвао свог комшију Лаловића да се договоримо шта да урадимо", прича Самајо Коларић.

Радивој је предложио да отворе торбицу у којој су видјели већу своту новца. Позвали су власника који се одмах вратио из Лакташа и предали му личне ствари и новац, који нису бројали.

И Смајо и Радивој одбили су примити новац за награду.

Радослав Радак, власник торбице, прича да је журио у Бању Луку да преда пазар. Стао је у Српцу да наточи гориво и притом ставио торбицу на кров аутомобила. Кренуо је, заборавивши на торбицу, која је приликом вожње пала на асфалт.

"Сретан сам што има овако поштених људи", каже Радак и додаје да ће наћи начина да почасти Радивоја и Смају.
Смајо каже да му ово није први пут да враћа туђе ствари које нађе.

"Сјећам се да сам 1988. године нашао 600 динара или око пола плате једног радника Фабрике ДИП Србац и вратио новац у управу фирме. Вратио сам и изгубљени печат из једног салона за продају намјештаја у Српцу, као и изгубљеног ловачког пса, јер сам и сам ловац и знам шта ловцу значи расни пас", каже Коларић.0 КОМЕНТАРА