Спот БС узроковао моралисање о дјеци и маркетингу

Тек што се завртио, спот "Београдског синдиката” успио је да привуче пажњу, али и подијељена мишљења о томе да ли су баш дјеца била најбољи избор за појављивање у видеу за пјесму "Зајеби” у којој се помињу: "утока”, "творза” и "гудра” Усликани су и малишани од само три или четири године док млађи основци пјевају, […]

петак, 29 јула, 2011 / 21:55

Тек што се завртио, спот "Београдског синдиката” успио је да привуче пажњу, али и подијељена мишљења о томе да ли су баш дјеца била најбољи избор за појављивање у видеу за пјесму "Зајеби” у којој се помињу: "утока”, "творза” и "гудра”

Усликани су и малишани од само три или четири године док млађи основци пјевају, односно репују и отварају уста на стихове које су чланови бенда раније отпјевали у студију.

Иако је порука пјесме младима да се окану дроге, насиља и затвора и окрену школи и књигама, дио јавности је забринут због тога што школарци псују и пјевају о појмовима неприлагођеним њиховом узрасту, као што су „мурија” и демократија која свима ломи кичме.

Феђа Димовић из групе „Београдски синдикат” каже да су медији поново промашили суштину.

– Потезање питања псовки је лажно моралисање. Дјеца и иначе псују и чују псовке и у кући и у школи – увјерен је Димовић који сматра да би родитељи морали да буду захвални „Београдском синдикату” што се дјеци обратио са оваквом поруком.

– Спот доприноси добро дјеци јер им поручује да се окану дроге и затвора, а окрену школи и књигама.

Димовић истиче да су малишани који се појављују у споту дЈеца пријатеља чланова бенда и да су сви били одушевљени њиховим учешћем. На питање да ли је за појављивање дЈеце у спотовима потребна и писмена сагласност родитеља и да ли је „Београдски синдикат” тако нешто и добио Димовић није хтио да одговори не знајући да ли је то новинарско или полицијско питање.

Како истичу у београдским организацијама које се баве правима дјетета, учешће дјеце у медијима, спотовима и у рекламама није јасно дефинисано и најчешће се све своди на сагласност родитеља.

Предсједница Центра за права дјетета Ивана Стевановић каже да Закон о оглашавању забрањује учешће дјеце у порнографском садржају док је за све остале случајеве довољна изричита писмена сагласност родитеља.

– Уколико неко вјерује да су учешћем у реклами повређена права дјетета на образовање, игру и слободно вријеме, он може да се обрати Центру за социјални рад – истиче Ивана Стевановић.

Пошто ова област није довољно регулисана често и долази до злоупотребе дјеце у рекламама и политичким кампањама.

– Увијек морамо говорити о конкретном случају, да ли је дато учешће дјетета у нечему повриједило његово право. Ту треба обратити пажњу и на мале манекене, музичке таленте, политичке кампање.0 КОМЕНТАРА

  1. БС је култна група београдског асфалта, омиљена група међу младима створена из револта према режиму, репресији, гетоизацији, криминализацији друштва, распаду система вриједности, сиромаштву и колапсу основних људских идеја..ови момцу су само предводници, ту их прате и ови из SECURITY,
    http://www.youtube.com/watch?v=sRmd42VQV-g

    то су једноставно поруке једне уништене младости, који преко музике покушавају да скрену пажњу оних који би требало да су надлежни за њихово правилно одрастања, а умјесто тога грабе ко највећи предатори све за себе, отимајући и од њихове будућности…