Споменик жртвама Јадовна у Бруклину: На реду је БЛ?

Спомен-обиљежје страдалима у комплексу усташких логора смрти Јадовно-Госпић-Паг откривено је у Меморијалном парку Холокауста у Бруклину у Њујорку.

понедељак, 20 маја, 2019 / 16:18

Спомен-обиљежје откривено је јуче и представља плод сарадње Истраживачког института "Јасеновац" из Њујорка и бањалучког Удружења грађана "Јадовно 1941", саопштено је из овог удружења. 

Идеја да у Сјеверној Америци буде постављено обиљежје за страдале настала је 2013. године, када су представници Удружења "Јадовно 1941" боравили у Њујорку, гдје је том приликом отворена изложба "Моје Јадовно".

Директор Истраживачког института "Јасеновац" Бари Литучи рекао је да су имали проблема при реализацији овог пројекта, јер је Амбасада Хрватске чинила све да спријечи постављање споменика.

"Због тих притисака, одустали смо од навођења тачног броја жртава. Формулација `више хиљада` је свакако истина, али од тога је битније да смо након шест година ипак успјели да добијемо све дозволе и споменик је данас пред нама", рекао је Литучи приликом откривања спомен-обиљежја.

Литучи је предложио и да сљедећи спомен-камен у овом парку буде назван по логору Земун, односно Старом сајмишту.

Представник удружења "Јадовно 1941" Данијел Симић рекао је да ово обиљежје још једна спона између српског и јеврејског народа, које је Независна Држава Хрватска прогласила нижом расом.

"Нама, који на очувању сјећања на логор смрти Јадовно радимо на терену у данашњој Хрватској, овај догађај је од посебног значаја. На острву Паг обновили смо меморијалну плочу уништену у рату 1991-1995. Она је након тога још два пута уништавана, а нико није ухапшен. Надамо се да ће у земљи слободних и дому храбрих овај споменик бити сигуран, те ће овај примјер из Њујорка слиједити и српске државне творевине", навео је Симић.

Постављању споменика присуствовао је и један од иницијатора, Дени Новак, чије су мајка и тетка убијене на острву Паг, вицеконзул Србије Драган Ковачевић, те Срби и Јевреји који живе у Њујорку и САД.

Систем усташких логора смрти Јадовно-Госпић-Паг функционисао је од априла до августа 1941. године, када су га због масовног оружаног устанка Срба расформирале војне трупе фашистичке Италије.

Према истраживањима историчара Ђуре Затезала, у овом логору смрти страдало је више од 40.000 људи, а око 2.000 преживјелих постали су први затвореници у Јасеновцу.7 КОМЕНТАРА

 1. Сјећам се ко сад када је Патријарх Павле одбио учествовати у циркуској представи Слободана Милошевића тачније скидање забране летова за ЈАТ у замјену за сакције Србије према српском народу западно од Дрине уз опаску да авиони ЈАТ лете на крв српских бораца.
  Забави комунистичких вампира никад краја,достигли смо да летимо и збављамо се у Њујорку и да се осјећамо као запад на костима мученика који леже јами осам деценија.
  Мученици Јадовног опростите на оном свијету душманима усташким,мање су зло и грехоту учинили у односу на девалвацију и експлатисање Ваше невине жртве од стране комуњара.

  1. Увек је лепо видети некога да пљује по туђем раду.

   Него, зар није боље да се запитамо ”Како то да нема неког обележија за Јадовно међу Србима? У Београду, у Бања Луци?”

  2. Црни Александре,

   наравно да ће ово попљувати потомци оних који су куповали на своје име земљиште и градили споменике усташама у Блајбургу.

   Изгледа да си нов на Фронталу.

   Овдје има доста балилука, савремени у-фактор се ријетко појављује, а телалук (присталице СДС и ПДП-а) су се толико примакле балилуку да их само добро упућени, као што сам ја, могу разликовати.

 2. Симо трује ли трује Александра умјесто да му каже да јамари имају преча посла у њиховој републичкој јазбини.
  Њих занима рекетирање,трговина утицајем,продаја свега српског на килограм, а ово јамарење на Пагу више дође као забава и гурање прста у око Хрватској из чисте забаве “ ходочашћем “ и “ ходочасницима“ који немају благе везе са ходочашћем.
  Обзиром да су и јевреји изгубили компас самим чином пријатељске посјете њихове војске Хрватском онда им није тешко састати се и са унуком дида Пеје.