Спомен-крст носиоцима Невесињске пушке

Младен Иванић, Бранислав Бореновић и Вукота Говедарица присуствовали су данас освештању подигнутог спомен-крста у Крековима код Невесиња, у част устаницима из Невесињске пушке 1875. године.

недеља, 5 августа, 2018 / 13:11
Споменик је подигнут на мјесту гдје је 1875. године запуцала прва пушка невесињских устаника, као симбол сјећања на њихов допринос слободи српског народа од туђинске власти.
„Част ми је бити данас овдје на Крековима, са нашим поносним народом и присуствовати освештању крста посвећеном невесињским јунацима. Невесињска пушка и устанак храбрих Херцеговаца симболизују слободарски дух српског народа. Фасциниран сам историјом овог краја која показује како се наш народ бори за слободу, против угњетавања и за достојанствен живот“, рекао је Бореновић, те нагласио да је важно је обиљежавати историјске догађаје, чувати успомену на велика дјела, јер су нам преци то оставили у обавезу и као завјет за будућност.
Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске др Младен Иванић покровитељ је изградње и подизања овог спомен-обиљежја.
Иванић је рекао је да је невесињски и херцеговачки крај познат по јунацима и да заслужује овакво спомен-обиљежје које ће трајно подсјећати на борце за слободу. „Овај споменик симболизује слободу невесињских устаника који су подигли Невесињску пушку, али и слободу бораца у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату који су одбранили ове просторе од жестоке офанзиве хрватских снага“, рекао је др Иванић.
Он је додао да остаје обавеза да се локалитет код Спомен-крста и некропола стећака додатно уреде и постану мјесто окупљања слободарских људи.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *