Сплит: Готовину за почасног грађанина

СПЛИТ – Градско вијеће Сплита уврстило је у дневни ред сједнице приједлог десничарске Хрватске странке права да се генерал Анте Готовина, кога је Хашки трибунал неправоснажно осудио за ратне злочине, прогласи почасним грађанином Сплита. Сплитско Градско вијеће једногласно је подржало иницијативу сплитског ХСП-а да се по генералу Анти Готовини назове једна градска улица или трг […]

петак, април 22, 2011 / 07:15

СПЛИТ – Градско вијеће Сплита уврстило је у дневни ред сједнице приједлог десничарске Хрватске странке права да се генерал Анте Готовина, кога је Хашки трибунал неправоснажно осудио за ратне злочине, прогласи почасним грађанином Сплита.

Сплитско Градско вијеће једногласно је подржало иницијативу сплитског ХСП-а да се по генералу Анти Готовини назове једна градска улица или трг у Сплиту и да се овјековјечи титулом почасног грађанина, али уз претходно стручно мишљење Комисије за именовање улица и тргова, те уз сагласност Готовине лично, што је предложио Марин Јурјевић из СДП-а.

Одборник ХСП-а Лука Рогуљић рекао је да је тај приједлог "знак поштовање према поштеном човјеку и војсковођи", али да он "неће вратити погажен хрватски понос, слободу нити исправити неправду генералу, хрватском народу и свим грађанима".

"Тиме ћемо дати до знања да не клечи баш сваки дио хрватских политичара пред фалсификаторима наше историје у Хагу и Бриселу", рекао је Рогуљић.

Како јављају хрватски медији, тај приједлог уврштен је као 43. тачка сједнице Градског вијећа, што је изазвало незадовљство предсједника сплитског ХСП-а Хрвоја Томасковића који је као гост пратио сједницу.

"Стидите се ви који изврдавате то прихватити. Због таквих је Готовина и осуђен на 24 године затвора", рекао је Томасовић одборницама и напустио сједницу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *