Списак 12 прљавих кандидата за папу

Жртве сексуалног насиља које су починили свештеници објавиле су данас списак "прљавих 12” потенцијалних кандидата за положај папе и позвали Римокатоличку цркву да се "уозбиљи” и заштити децу, помогне жртвама и разоткрије корупцију. На списку који је издала група СНАП која окупља особе које су свештеници сексуално искоришћавали, налазе се имена 12 кардинала из САД, […]

среда, март 6, 2013 / 23:07

Жртве сексуалног насиља које су починили свештеници објавиле су данас списак "прљавих 12” потенцијалних кандидата за положај папе и позвали Римокатоличку цркву да се "уозбиљи” и заштити децу, помогне жртвама и разоткрије корупцију.

На списку који је издала група СНАП која окупља особе које су свештеници сексуално искоришћавали, налазе се имена 12 кардинала из САД, Мексика, Хондураса, Италије, Аустралије, Чешке, Канаде, Аргентине и Гане, који се оптужују да су штитили свештенике педофиле и давали увредљиве изјаве у јавности, јавио је АФП.

Сви наведени кардинали сматрају се кандидатима за наследника доскорашњег папе Бенедикта XВИ, који је био на мети критика због реакције на скандале о сексуалном злостављању који су потресли Римокатоличку цркву широм САД и Европе.

СНАП се, поред тога, противи да за новог папу буде изабран иједан члан Римске курије, административног огранка Свете столице, јер сматра да нико од њих није спреман да заиста “очисти кућу” у Ватикану и другде.

На црној листи жртава свештеничког злостављања су кардинали Петер Турксон из Гане, Тарчисио Бертоне из Италије, Доминик Дука из Чешке, Норберто Ривера Карера из Мексика, Оскар Родригез Марадијага из Хондураса, Тимоти Долан из Њујорка, Доналд Веул из Вашингтона, Шон О”Мели из Бостона, Ангело Скола из Италије, Леонардо Сандри из Аргентине, Џорџ Пел из Аустралије и Марк Уеле из Квебека.Оставите одговор