Шпирић: СНСД се бори за Српску, а остали за власт

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изјавио је да БиХ у наредних 10 година не види као земљу која има перспективу. “Гледајући глобално, све што се дешава – проблем Украјине, поход према Бјелорусији, покушај преуређења арапског свијета, не видим да БиХ има перспективу”, рекао је Шпирић. Он је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске рекао […]

петак, 1 августа, 2014 / 11:14

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић изјавио је да БиХ у наредних 10 година не види као земљу која има перспективу.

“Гледајући глобално, све што се дешава – проблем Украјине, поход према Бјелорусији, покушај преуређења арапског свијета, не видим да БиХ има перспективу”, рекао је Шпирић.

Он је синоћ за Радио-телевизију Републике Српске рекао да у региону многе ствари још нису ријешене и зато је БиХ и даље полигон за пројекте ван БиХ.

“БиХ је земља која, нити смије напредовати, нити назадовати. Она је земља коју је `заробио` глобални концепт. Када тај концепт уреди свијет около, онда ће, вјероватно, понудити рјешење и за БиХ”, рекао је Шпирић.

Говорећи о посљедњој анализи Међународне кризне групе да би БиХ требало организовати као три ентитета, Шпирић је оцијенио да је то већ помало касна реакција.

“Мислим да је боље било да се иде са тезом уније три републике и то би Сарајево требало објеручке да прихвати да би спасило БиХ. Бојим се да ће већ за три године Међународна кризна група констатовати да `мачка и миш не могу да станују заједно` и да је мирно раздружење једино рјешење”, каже Шпирић.

Он је истакао да дипломатски инцидент предсједавајуће Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, који је одбио да се састане са нерезидентним израелским амбасадором Давидом Коеном, представља упозорење и Србима на овим просторима да имају што мање буде размирица унутар српског корпуса.

“Готово је сигурно да ће преуређење арапског свијета под утицајем радикалног ислама закачити и БиХ. У том смислу мислим да су те изјаве погубне. Оно што мислим да хоће Изетбеговић, а нажалост и дио међународне заједнице, јесте да на предстојећим изборима обезбиједе избор `3 у 1` – да буду три члана Предсједништва БиХ, али да буде издвојен лик Бакира Изетбеговића. Дакле да сви говоре као Изетбеговић”, каже Шпирић.

Он оцјењује да је то, заправо, упозорење за Србе, јер бошњачка коалиција “Домовина” која наступа у Републици Српској, како је рекао, има намјеру да у политичком смислу буде деструктиван фактор у Српској.

“Нажалост, на ту коалицију `Домовина` се пеца наша опозиција. Пред ове изборе ћемо имати ситуацију да ће бити борба за Републику Српску коју предводи СНСД са Милорадом Додиком, и борба за власт коју предводи Коалиција `Савез за промјене`, потпомогнута коалицијама `Отаџбина` и `1. март`”, рекао је Шпирић.

Он је упозорио бираче да само људи који имају јасну и издржљиву политику могу да направе државу, а то морају да препознају сви који јуришају на власт.

“Још дуго ће се овдје водити политичке битке да би се стабилизовала Република Српска”, каже Шпирић.

Шпирић је истакао да се највећи дио средстава прикупљених на донаторској конференцији прошлог мјесеца у Бриселу за санирање посљедица поплава односи на кредите и додао да нема много грант средстава.

“Не мислим да се ту ради о неким кредитима под посебно повољним условима. Те процедуре су стандардне”, рекао је Шпирић и додао да је управо из буџета БиХ издвојен највећи грант – око седам милиона КМ.

Он је подсјетио да је Савјет министара БиХ донио одлуку да 10,1 милиона КМ дозначи на рачуне солидарности у омјеру по 49 одсто ентитетима и два одсто Брчко дистрикту.0 КОМЕНТАРА

 1. Najpošteniji od svih političara,stotinu puta je dokazao da je ljudska nula i to stotinu puta javno priznao,sa njim uvjek znaš na čemu si,znaš da je fukara i tako se ponašaš,a ne ko Dr Mladen iz PDPa svjetla obraza izađe i kaže ja nisam kao drugi političari ,a ovamo ljiga kao i ovaj.

 2. Оно што мислим да хоће Изетбеговић, а нажалост и дио међународне заједнице, …

  Znači, Izraelski saveznici Amerika, Engleska i Francuska žele da u predsjedništvu uspostave dominaciju čovjeka koji se odbija susresti sa izraelskim ambasadorom.

  Moraš biti duboko uvjeren u retardiranost glasača u RS da im prosipaš ovakvu priču.
  A opet, koliko je dugo Špirić na političkoj sceni mora da dobro zna profil svojih glasača

 3. Mrzime da postiram kako je Spirke iznio pare iz domacih banaka u inostranstvo, koliko puta je on uvecao svoju imovinu boreci se za Srpsku, pa preliminary spisak njegove do sada poznate imovine kako u zemlji tako i u inostranstvu, ali jedno bih ponovio again and again:
  Krivotvorio je svoj imovinski karton. Znate on : ko laze taj i …

  A da u danasnjem Blicu:
  “ Od ove zemlje ( BiH) ne smije se praviti krcma“ Sta li je Spirke htio ovim reci???

 4. Какву сад државу тај кретен хоће да прави, када је за његовог политиковања упропаштено неколико држава, а ни једна нормална није створена?
  И оно што смо створили деведесетих од ничега, Српску, за ових осам година, кретени су потпуно девастирали у размонтирали до неупотребљивости.

 5. tako se bori da je narod isteran iz svih otetih i provatizovanih fabrike, da više nema privede, indusrije, rpirodnih resusa, godišnje se zadužuju po 700 miliona. Toliko se za nju bore da narod od vas ne može da živi umire na ulici od gladi nezaposlen u siromaštvu.
  Narodu je sve jasno, ne treba nikakva predizborna kampanja štotori, pevaljke, režnjevi i krlanluk krkana.

 6. нормално да се бори за власт, па ово је једина земља на свијету у којој он може да пљачка до миле воље и једини народ који може зајебавати како хоће

 7. Sto puta sam sebi rekao da se neću nervirati kada vidim šta izjavljuju sline poput ovog čmara, ali sto prvi put popizdim!
  Pa meter ti jebem u majčinoj majci, koji kreten još može povjerovati u ono što ti kažeš????
  Nakon promjene deset stranaka i uhljebljenja u državne organe bliže i dalje familije, milionskog računa u bankama, desetina nekretnina…ti da kažeš da se boriš za Srpsku, crve jedan!!!

 8. I ljudi se čude kada čuju nekad vijest, čovjek čovjeku glavu otkinu!
  Ma ne čudim se ni malo!!!
  Ovakve gnjide treba poda se, i polomiti mu svaku od 206 kostiju!
  Sasuti mu ih u mješinu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *