Шпирић по Мектићу: Од дезинформација ОБА, до надгробних споменика

Посланик СНСД у парламенту БиХ Никола Шпирић упозорио је да се осјећа утицај Обавјештајно-безбједносне службе /ОБА/ која министра безбједности БиХ Драгана Меткића храни дезинформацијама о постојању паравојски и параполиције у Републици Српској, што наноси несагледиве међународне посљедице по Српску и њене институције.

уторак, мај 8, 2018 / 11:06

Шпирић је изјавио Срни да су посланици Представничког дома парламента БиХ добили од Савјета министара захтјев да на сједници 17. маја разматрају по хитној процедури Закон о ОБА.

„Уставни суд је још у јуну прошле године, поједине одредбе Закона о ОБА прогласио неуставним, конкретно члан 78 Закона који је омогућавао различите злоупотребе у судским процесима на релацији ОБА-Суд БиХ, како пише у образложењу, поготово у примјени прислушне технике“, појаснио је Шпирић.

Он је подсјетио да је БиХ једина земља у Европи, па можда и у свијету, која нема на закону заснован парламентарни надзор над радом службе.

„Према писању медија, изјавама аналитичара и експерата то је, такође, створило простор за урушавање кредибилитета те важне службе, али и услове да ОБА уђе у процесе, небитно да ли свјесно или несвјесно, који дестабилишуће дјелују на безбједносне токове у БиХ“, оцијенио је Шпирић.

Потпредсједник СНСД-а је навео да је право питање – уколико ОБА нема парламентарни надзор заснован на закону – ко контролиште њен рад?

„Ако постоји контрола изван БиХ, морамо знати чија је и да ли то тако озбиљну службу претвара у филијалу служби изван БиХ?“, упитао је Шпирић.

Он истиче да се развија хистерична србофобија и русофобија, што, према мишљењу експерата, није могуће без значајне улоге Обавјештајно-безбједносне агенције.

„Министар Мектић и даље, према инструкцијама Савеза за промјене, на најперфиднији начин јуриша на институције Републике Српске, умјесто да објасни надлежним институцијама зашто је и како продавао надгробне споменике, кривотворио саобраћајне дозволе и прикривао саобраћајне удесе до застаре, који су за собом остављале младе особе, нажалост, са трајним инвалидитетом“, рекао је Шпирић.

Према његовим ријечима, када се то разјасни и омогући ОБА адекватан парламентарни надзор, биће боље свима у БиХ.

„Можемо имати идеалне законе, али навике службе и перцепцију јавности је много теже мијењати“, поручио је Шпирић.

На сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ 17. маја би по хитном поступку требао да буде разматран Приједлог закона о ОБА БиХ.

Ријеч је о закону који би с Уставом БиХ требало да усклади неуставне одредбе у садашњем Закону о ОБА, који је таквим прогласио Уставни суд БиХ у јуну прошле године.

Тек недавно је Савјет министара утврдио Приједлог новог закона и упутио га у парламентарну процедуру, иако је, према одлуци Уставног суда БиХ, био одређен рок од шест мјесеци за усклађивање Закона са Уставом БиХ.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *