Шпирић остао без фукнције у "заједничким органима"

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ смијенио је синоћ Николу Шпирића са мјеста предсједавајућег и члана Заједничке комисије за надзор над Обавјештајно безбједносном агенцијом БиХ.

четвртак, 27 јула, 2017 / 09:21

Са 24 гласа "за"и 14 "против" умјесто Шпирића у Комисију је именован Борислав Бојић из СДС-а, партије која је и иницирала ову смјену.

Информација коју су раније тражили од Комисије за надзор над радом ОБА о томе да ли је Никола Шпирић наводно фалсификовао закључке те исте Комисије о афери "Ушће", ни сачињена није нити је о њој уопште расправљано, а они су пред посланицима иницирали Шпирићеву смјену.

Кошарац: Све је то против Предсједника РС

Очигледно је да је над дијелом бх. посланика, менаџмент ОБА успоставио доминацију у покушају да онемогући надзор над својим радом. Као што је очигледно и да исти тај менаџмент води специјални рат против Републике Српске и њеног предсједника – јасан је шеф Клуба посланика Сташа Кошарац. Тврдњу поткрепљује, између осталог, и тајним дописима које је директор ОБА Осман Мехмедагић слао на адресе ОХР-а и ПИК-а.

Кошарац каже да је "политички ментор Бакир Изетбеговић, извршилац менаџмент ОБА извођач радова Савез за промјене, те да је индикативно да су јуче вулгарно и примитивно вријеђали предсједника Додика, желећи да покажу да су заједно са Изетбеговићем и Мехмедагићем у функцији оног о чему пише директор ОБА међународној заједници".

Законом је дефинисано, а што је и била пракса свих претходних година, предсједавајући којег бирају чланови Комисије треба да буде из реда највеће опозиционе партије. А то је ипак СНСД. Свјесни да тај пропис не могу лако прекршити иницијатори нуде рјешење, јединог СНСД-овог члана Комисије за предсједавајућег. Александра Пандуревић (СДС) је рекла нека то буде Средоје Новић.

Уколико би Средоје Новић, који за сада ћути, овакву иницијативу одбио, први на листи за предсједавајућег био би неко од муслиманских опозиционих чланова Комисије. У супротном то би у СНСД евентуално могло да изазове турбуленције.Оставите одговор